Featured, Politic

Ministrul Afacerilor Interne Brexitul si migratia, probleme cheie ale UE

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunțat o serie de priorități ale României, în perioada în care țara noastră deține Președinția Consiliului Uniunii Europene

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a prezentat o serie de priorități ale României în cadrul întâlnirii avute, la 23 ianuarie, cu membrii Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European.

„Uniunea se confruntă în prezent cu diverse provocări, atât interne, cât și externe, precum procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune, migrația și securitatea în vecinătatea sa imediată și dincolo de continentul european. De aceea, calea pe care o propunem și pe care dorim să o urmărim cu consecvență este mai multă unitate și coeziune. Cetățenii europeni trebuie să rămână în centrul proiectului european! Doar astfel, vom reuși ca valorile familiei noastre europene să fie menținute și promovate”, a subliniat ministrul Carmen Dan.

Ea a menționat și intenția României de a consolida cooperarea europeană în scopul combaterii terorismului și a radicalizării, inclusiv a propagandei online. Ministrul Carmen Dan a precizat că, pentru combaterea radicalizării, trebuie găsite soluţii pentru prevenirea şi gestionarea cauzelor, nu doar a efectelor.

O inițiativă a Președinției României la Consiliul UE în domeniul afacerilor interne se referă la dezvoltarea activității polițienești bazate pe tehnologia, mobilitatea și analiza informației. O altă inițiativă românească urmărește consolidarea cooperării polițienești și adaptarea acesteia la particularitățile multiculturale ale comunităților formate, în interiorul statelor UE, din cetățeni ai altor țări.

Pentru gestionarea frontierelor externe ale UE, se vor căuta soluții pentru avansarea negocierilor cu privire la consolidarea mandatului Agenției Europene pentru Poliţia de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex).

În domeniul migraţiei, Președinția română dorește identificarea unor soluții cu privire la Sistemul european de azil și politica de returnare a imigranților ilegali.

Președinția română a Consiliului UE își propune finalizarea negocierilor privind Codul comunitar al vizelor, precum și avansarea discuțiilor asupra regulamentului care vizează actualizarea Sistemului de Informații privind Vizele.

Alte două subiecte importante vor fi interoperabilitatea și implementarea sistemelor informatice dezvoltate la nivelul UE.

În domeniul protecţiei civile, Președinția română dorește definitivarea Mecanismului de protecție civilă al UE, punând accent pe acțiunile de pregătire necesare la nivelul Uniunii și al statelor membre, pentru a putea răspunde unor situații de urgență complexe. Acestea au o probabilitate scăzută de a se produce, dar pot avea un impact major asupra societății.