Uite ce măsură au adoptat, vineri, împotriva evaziunii fiscale a companiilor

 ministrii UE (12)

Miniştrii de Finanţe ai Uniunii Europene au adoptat vineri o dispoziţie menită să întărească legislaţia de combatere a aşa-numitei practici de “optimizare fiscală” a unor companii, prin care evită plata taxelor în Europa.

Este vorba despre o propunere de amendament a Comisiei Europene, pentru îmbunătăţirea unei directive al cărei rol este să evite dubla impozitare a companiilor din acelaşi grup, cu operaţiuni în mai multe state membre.

Unele companii se folosesc de această directivă profitând de diferenţele legislative între statele membre, pentru a evita plata oricăror impozite prin intermediul unor structuri fiscale numite “împrumuturi hibrid”.

“Este un instrument important utilizat de multinaţionale pentru evitarea impozitelor”, a explicat comisarul pentru Fiscalitate Algirdas Semeta, subliniind că astfel statele înregistrează pierderi importante de venituri. Remedierea deficienţelor dispoziţiei “contribuie la reumplerea cuferelor statelor membre şi asigură un tratament egal la nivelul UE”, a arătat Semeta.

Noile prevederi urmează să acopere lacunele directivei, stipulând în principal că “împrumuturile hibrid” nu mai pot fi scutite de impozite.

Decizile europene în domeniul fiscal necesită acordul unanim al statelor membre.Textul a fost adoptat după exprimarea de rezerve din partea Maltei, singura ţară care s-a opus până în prezent acestei dispoziţii şi care a obţinut unele garanţii din partea Comisiei Europene.

Statele membre au timp până pe 31 decembrie 2015 să includă directiva modificată în legislaţia naţională.

Problema evaziunii fiscale a companiilor figurează între priorităţile politice ale multor state membre şi a fost abordată şi în instanţe precum G20.

Modificarea directivei referitoare la impozitarea companiilor face parte dintr-un plan mai amplu al Comisiei Europene, prezentat la sfârşitul anului 2012, referitor la combaterea evaziunii fiscale.

Recent, Comisia a deschis investigaţii aprofundate referitoare la practicile fiscale agresive din Irlanda, Olanda şi Luxemburg, suspectate că acordă facilităţi fiscale nejustificate unor companii precum Google şi Starbucks.