Ministerul Finanțelor propune, printr-un proiect, repartizarea trimestrială a dividendelor de operatorii economici. Antreprenorii vor putea să beneficieze mai repede de profit, iar statul va putea colecta în timpul anului venituri din impozitul pe dividende, arată un comunicat al ministerului, scrie Mediafax.

„Prin lege, s-a acordat posibilitatea de a opta pentru repartizarea trimestrială a dividendelor, ceea ce va permite flexibilizarea planificării bugetare atât pentru antreprenori, care vor beneficia astfel mai repede de profitul propriei afaceri, cât și pentru execuția cheltuielilor bugetare. În acest fel, se vor colecta și în timpul anului venituri bugetare provenite din impozitul pe dividende”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

„Ministerul Finanțelor Publice stabilește, printr-un proiect de ordin al ministrului, mecanismul de raportare a dividendelor repartizate trimestrial de operatorii economici, conform Legii nr. 163/2018. În acest context, se propune evidențierea distinctă, pe seama creanțelor, a sumelor reprezentând dividende repartizate în cursul exercițiului financiar”, precizează ministerul.

Potrivit insituției, proiectul de act normativ stabilește termenul de depunere a situațiilor financiare interimare la unitățile teritoriale ale ministerului, respectiv 30 de zile de la aprobarea acestora de către adunarea generală a acționarilor/asociaților.