FMI
Economic

Ministerul Finanțelor: FMI a revizuit în urcare prognoza de creştere economică a României pentru 2022, la 4,8%

Fondul Monetar Internaţional FMI a decis să revizuiască în urcare prognoza legată de creşterea economică a țării noastre pentru anul în curs, mai exact la 4,8%, de la un procent de 2,2% cât era în primăvara acestui an.

Conform anunțului făcut luni de Ministerul Finanţelor, Fondul Monetar Internaţional FMI a modificat în mod pozitiv prognoza creşterii economice a României pentru anul 2022, aceasta urcând la 4,8%.

Ministrul Adrian Câciu, despre creșterea economică a României

În iunie, liderul misiunii FMI în România Jan Kees Martijn a transmis că instituţia internaţională în cauză a revizuit prognoza creşterii economice a României, la circa 3,5% – 4,5% pentru anii 2022 şi 2023, după cum a explicat ministrul Finanțelor Adrian Câciu.

„Am pornit de la o prognoză de 2,2% în primăvară, când raportul World Economic Outlook al FMI prezenta o perspectivă rezervată asupra creşterii economice, pe fondul contextului internaţional şi al apropierii de conflictul armat de la graniţa noastră. Şi iată, astăzi, suntem la 4,8% prognoză, iar cele peste două puncte procentuale rectificare pozitivă a prognozei de creştere economică reprezintă o confirmare a abordării corecte pe care Guvernul o are în raport cu situaţia de la nivelul întregii Uniuni Europene”, a spus ministrul Adrian Câciu.

Reformele pentru redresarea economiei, incluse în PNRR

Ministrul Adrian Câciu a declarat că autoritățile statului vor propune reforme în acest sens, în acord cu Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Semnalele bune din partea partenerilor externi sunt validări ale deciziilor de politică fiscal-bugetară şi financiară pe care le luăm de la preluarea mandatului. Traversăm o perioadă de criză şi incertitudine, suntem stat membru, ne aliniem Europei, ne raportăm la regiune şi urmărim evoluţiile externe, dar asigurarea stabilităţii economice se face de aici, de la Bucureşti şi vom continua să facem acest lucru. Reformele cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt în termenele stabilite şi vor contribui semnificativ la misiunea pe care o avem, la fel şi măsurile de sustenabilitate fiscală, alături de managementul investiţiilor publice şi consolidarea bugetară”, a transmis ministrul Finanţelor Adrian Câciu.

Între 30 mai – 10 iunie 2022, oficialul Jan Kees Martijn și echipa sa din cadrul Fondului Monetar Internaţional au venit la București, vrând să analizeze felul în care ar putea să evolueze situația economiei românești în decursul acestui an, conform Agerpres.