Ministerul Federal al Sănătății a cumpărat, în 2020, 570.000 de măști FFP2 de la Burda GmbH. Daniel Funke, soțul ministrului Sănătății, Jens Spahn (CDU), lucrează ca lobby-ist și manager de birou al reprezentanței Burda de la Berlin.

Scandal imens în Germania, izbuncint după ce documentele trimise de minister către Bundestag și ajunse în posesia publicației Spiegel au relevat faptul că Burda GmbH a vândut peste o jumătate de milion de măști FFP2 către Ministerul federal german al Sănătății.

Scandal imens în Germania

Contractele de achiziții ar putea releva un conflict de interese, deoarece Daniel Funke, ministerul Federal al Sănătății soțul lui Jens Spahn (CDU), lucrează ca lobby-ist și manager de birou al reprezentanței Burda de la Berlin, scrie presa germană. Ministerul a transmis Comitetului pentru Sănătate o listă extinsă de companii cu care a încheiat contracte pentru livrarea măștilor de protecție. Între companiile listate apare și Burda GmbH, care a livrat 570.000 de măști FFP2, la ministerul lui Spahn.

„Contractul cu Burda GmbH a fost încheiat și procesat după primirea ofertei, utilizând o procedură standardizată, la prețuri de piață”, a spus ministrul Jens Spahn. În acelaşi timp, un purtător de cuvânt al Burda a declarat pentru Spiegel: „Consiliul de administrație al Hubert Burda Media a facut o oferta Ministerului Sănătății, în aprilie 2020, pentru a ajuta la achiziționarea de măști, atunci când guvernul federal căuta urgent mărci comerciale”. Guvernul federal a cumpărat măști cu câteva miliarde de euro. Afacerea este prezentată în listă ca „achiziție directă”, ceea ce înseamnă că a fost convenită direct între minister și companie, fără licitație prealabilă.

În primul lockdown, măștile erau în cantitate redusă, motiv pentru care Jens Spahn și ministerul erau sub o mare presiune pentru a cumpăra măști, cu câteva miliarde de euro, într-un timp foarte scurt. Achiziționarea directă a măștilor de protecție, ca în cazul Burda GmbH, este controversată în prezent, deoarece ministrul a fost parțial implicat personal în proces, plasând o comandă la o companie unde soțul lui, Daniel Funke, lucrează ca lobbyist.


Citeste si...
Partidul Angelei Merkel CDU i-a depășit pe Verzi în sondaje