Actualitate, Stiri

Ministerul de Finante, atent la averea poporului

Potrivit unui proiect de ordin al ministrului Finantelor, persoanele fizice verificate sunt constranse sa declare toate bunurile mobile si imobile din tara si strainatate.

Printre cei vizati sunt cei care detin multe terenuri si animale sau cei care construiesc si vand ca persoana fizica. Scopul acestui proiect este de a largi baza de impozitare si de a detecta persoanele care au acumulat averi importante fara sa contribuie corespunzator la bugetul de stat.

185716maximMinisterul de Finante Publice a si stabilit modalitatea prin care poate constrange persoanele fizice sa-si declare toate bunurile mobile si imobile din tara si strainatate, inclusiv conturile detinute, elaborand un proiect de ordin de modificare a Codului de procedura fiscala. Potrivit acestuia, stabilirea modelului declaratiei de patrimoniu si de venituri, precum si a elementelor e patrimoniu si de venituri ce trebuie declarate de persoana fizica supusa verificarii situatiei fiscale personale reprezinta stabilirea corectitudinii platirii impozitelor de catre marii detinatori de terenuri, dezvoltatorii imobiliari persoane fizice, precum si persanele fizice care obtin venituri din strainatate.

Declaratia de patrimoniu si cea de venituri ar urma sa fie completata pe proprie raspundere in termen la doua luni de la solicitarea organelor de verificare fiscala, daca data corespunde demararii verificarilor sau in maximum 15 zile, daca cererea de depunere a declaratiei s-a facut dupa demararea verificarilor. Nerespectarea se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 la 50.000 de lei.

„Prin aceasta completare adusa Codului de procedura fiscala s-a instituit obligatia persoanei fizice supusa verificarii fiscale personale de a depune o Declaratie de patrimoniu si de venituri, care se depune la solicitarea organului fiscal. Termenul de depunere al acestei declaratii este de 60 de zile, in situatia in care solicitarea are loc odata cu comunicarea avizului de verificare fiscala, sau in termen de 15 zile daca solicitarea are loc in timpul verificarii situatiei fiscale personale. Nerespectarea obligatiei de depunere a formularului Declaratie de patrimoniu si de venituri constituie contraventie conform dispozitiilor art. 219 alin.(1) lit. s) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 si se sanctioneaza, conform dispozitiilor art. 219 alin. (2) lit. i) din acelasi act normativ, cu amenda de la 10.000 lei la 50.000 lei”, se precizeaza in proiectul de ordin.

Companiile-de-stat--sub-lupa-ministerului-de-FinanteIn luna ianuarie a acestui an, dupa mai multe luni de verificare a averile a 300 de persoane, Fiscul anunta ca a extins aceste actiuni in cazul a 30 de persoane cu averi mari dupa ce au descoperit ca acestea au depasit „riscul minim acceptat” prin neplata impozitelor.

„A fost identificata o categorie de risc fiscal semnificativ si generalizat asociat veniturilor obtinute din strainatate de persoanele fizice, risc total asupra caruia a fost propus, in prima faza, un tratament alternativ, fiind desfasurat un program de notificare avand ca subiect conformarea la obligatia de declarare a acestei categorii de venituri, adresat persoanelor fizice cu averi/venituri mari.

Persoanelor in cauza li s-a adus la cunostinta atat obligatiile fiscale care le revin, cat si faptul ca in perioada urmatoare vor fi declansate verificari fiscale mai amanuntite pe acest segment”, se declara in strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2013-2015.

TaxePotrivit normelor metodologice de aplicare a procedurii de utilizare a metodelor indirecte de control, Fiscul verifica intr-o prima etapa persoanele cu venituri mari fara notificare, urmand sa solicite tertilor, inclusiv platitorilor de venit sau oricaror autoritati sau institutii publice, in timpul perioadei de contro, informatii sau documente pentru stabilirea situatiei fiscale reale.

Verificarea acestora se efectueaza in mai multe etape, incercandu-se determinarea starii de fapt fiscale reale, in functie de care se stabileste daca se poate dovedi provenienta veniturilor sidaca se va aplica impozit.

In stabilirea bazei impozabile, insa, organele fiscale folosesc metode indirecte de analiza, precum a sursei si cheltuirii fondului, a fluxurilor de trezorerie si a patrimoniului. (D.A)

blank