IT&C, Stiri

Ministerul de Externe are propria aplicație pentru telefoanele mobile

ld (1)

MAE oferă cetăţenilor două noi servicii consulare: infochioşcurile cu informaţii de călătorie şi aplicaţia MAE pentru telefon mobil – “Călătoreşte în siguranţă”, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a lansat miercuri, 14 mai 2014, la Aeroportul Henri Coandă, două noi servicii consulare: Infochioşcurile MAE cu informaţii de călătorie şi aplicaţia MAE pentru telefon mobil – “Călătoreşte în siguranţă”.

“Lansarea Infochioşcurilor şi a aplicaţiei pentru telefoanele tip smartphone este un proiect care face parte dintr-o campanie mai largă lansată anterior de MAE. Este vorba de alertele transmise prin SMS-uri de principalele companii de telefonie mobile, pe care cetăţenii români le primesc la sosirea în zone cu risc, alertele de călătorie difuzate de posturile TV şi de radio, campaniile de avertizare asupra problemelor cu care cetăţenii români care călătoresc în străinătate se pot confrunta: traficul internaţional de droguri, munca în străinătate, condiţiile specifice de intrare şi şedere pe teritoriul anumitor state”, a afirmat ministrul Titus Corlăţean.

Infochioşcurile MAE şi aplicaţia pentru telefoane mobile oferă informaţii despre ţările în care utilizatorul doreşte să călătorească: alerte şi condiţii de călătorie – condiţii de intrare şi regim de şedere, recomandări despre siguranţă şi criminalitate, traficul auto, sistemul medical, reglementări vamale, regimul animalelor de companie etc. Totodată, acestea pun la dispoziţie într-un format uşor de accesat datele de contact ale misiunilor diplomatice româneşti: ambasade, consulate generale etc.

De asemenea, cetăţenii români pot afla ce pot face şi ce nu pot face funcţionarii consulari pentru ei, unde se poate solicita asistenţă consulară şi beneficiază de recomandări pentru cazuri mai puţin plăcute când aceştia sunt victime ale furtului de acte în străinătate sau ale unor accidente.

Infochioşcul are înglobată o secţiune unde se regăseşte Ghidul alegătorului român care votează în străinătate pentru alegerile europarlamentare din 25 mai 2014.

Aplicaţia pentru telefoane mobile oferă, în plus, posibilitatea de a te înregistra în evidenţa ambasadelor şi consulatelor României, mai ales în statele care prezintă riscuri de călătorie, astfel încât în caz de pericol cetăţenii români să poată fi contactaţi de funcţionarii consulari.

Aplicaţia MAE pentru telefon mobil – “Călătoreşte în siguranţă” este realizată în două versiuni: atât pe platforma iOS, pentru telefoane mobile de tip iPhone, cât şi pe telefoane cu sistem de operare Android. Este gratuită şi se poate descărca de pe AppStore sau Google Play.

Primul infochioşc MAE a fost amplasat în Aeroportul Henri Coandă, Terminalul Plecări Internaţionale, în zona de tranzit, urmând ca anul acesta să mai fie amplasate alte şapte asemenea dispozitive în diferite locaţii din Bucureşti: în Gara de Nord, staţiile de metrou şi în centrele comerciale. Aplicaţia pentru infochioşc a fost realizată de Departamentul Tehnologia Informaţiilor din MAE, iar infochioşcurile sunt cumpărate prin procedura achiziţiilor publice, preţul pentru fiecare infochioşc fiind de 22.500 de lei.

Aplicaţia MAE pentru telefoane mobile a fost realizată de o firmă specializată, achiziţia fiind făcută din bugetul MAE la o valoare de aproximativ 10.000 euro.

Evenimentul de lansare a celor două noi servicii consulare s-a desfăşurat în prezenţa unor invitaţi speciali, reprezentanţii României la Eurovision 2014: Paula Seling & Ovi şi Liana Stanciu.


loading...