Featured, Investigaţii

Milioane de EURO puși pe capul lui Kövesi. Dezvăluri spectaculoase în presa străină

Ziarul Le Soir a publicat, sâmbătă, un amplu articol dedicat operațiunilor de spionaj desfășurate de compania israeliană Black Cube. Serge Dumont, corespondent al ziarului la Tel Aviv, oferă detalii și despre operațiunea eșuată de spionare și defăimare a șefei DNA, Laura Codruta Kovesi. „Afacerea Kovesi a fost doar unul din puținele eșecuri ale Black Cube, la fel cum a fost și afacerea Weinstein.”, scrie Le Soir.

Detalii despre acest articol, dar și despre autor, oferă jurnalistul Dan Alexe, stabilit în Bruxelles, pe blogul personal, care face o paralelă între cele două cazuri.

„Black Cube a fost recrutat de Daniel Dragomir, fost agent SRI, care a refuzat să reveleze numele clienților chiar și după arestare. Din câte știm, Daniel Dragomir le-a spus israelienilor că acționează în numele șefului SRI. Le-a promis că îi va lăsa să folosească mijloace tehnice sofisticate.

Asta scrie azi, 18 noiembrie, cotidianul din Bruxelles Le Soir, într-un mare articol semnat Serge Dumont și intitulat: Spionii israelieni se reciclează în privat.

Pe lângă faptul că e una din cele mai bune surse de informații și analize privind instituțiile UE și NATO (bazate la Bruxelles) sau Rwanda și Congo (hei, e fostul Congo Belgian) cotidianul Le Soir a publicat întotdeauna surprinzătoare articole, foarte bine informate și niciodată dezmințite, despre Israel și Mossad. Asta, prin corespondentul de acolo, Serge Dumont, care dispune de “cârtițe” prin servicii și chiar pe lângă Black Cube.

Ce mai spune Le Soir:

Plătită gras, oficina israeliană a intervenit așadar în afacerile interne ale unui stat suveran pentru a săpa reputația șefei Direcției Naționale Anticorupție. Cum? Căutând informații în legătură cu eventuale conturi ale procuroarei prin Elveția și Cipru și interceptându-i emailurile… Fără rezultat.

Afacerea Kovesi a fost doar unul din puținele eșecuri ale Black Cube, la fel cum a fost și afacerea Weinstein.

Harvey Weinstein, producătorul de la Hollywood, a angajat tot Black Cube pentru a discredita actrițele care îl acuză de viol sau hărțuială sexuală. Dar tot un eșec.

Aceste eșecuri sunt însă nimic în urma unui lung șir de succese care a făcut din Black Cube, bazată la Tel Aviv, dar cu birouri în Paris și Londra, cea mai competentă firmă de acest tip din Israel, unde meseria lor e considerată foarte onorabilă.

Black Cube e compusă din ceva mai mulți de o sută foști agenți ai Mossadului sau Aman (serviciile secrete ale armatei), sau Shabak (Siguranța generală). Foști agenți de teren, desigur, dar și recrutători, analiști, psihologi și foști membri ai echipei 8200, structura cea mai importantă a serviciilor secrete ale armatei, care se ocupă de războiul cibernetic și de intercepțiile electronice.

Surse apropiate de Black Cube ne mai spun că firma dispune și de o adevărată crescătorie de tineri și tinere special școlite să-și seducă victimele pentru a stoarce din ele cât mai multe informații.

Mai mult, Black Cube s-a bucurat de serviciile miticului șef al Mossadului Meir Degan, cel care între 2006-2007 a conceput seria de atentate și asasinate pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară. Acesta a fost șeful consiliului de aministrație.

Grație sfaturilor lui Meir Degan, scrie Le Soir, și impresionantului său carnet de adrese, Black Cube a trecut de la spionajul comercial clasic la operațiuni mai riscante — dar mai lucrative— pentru guverne străine care nu mai au încredere în propriile lor servicii secrete naționale.

Meir Degan a murit în martie 2016. Cum se vede eșecurile, precum afacerile Kovesi sau Weinstein, se acumulează după moartea lui.

Acum, la întrebarea cât a putut costa contactul pentru distrugerea reputației lui Kovesi? Ziarul nu spune, dar putem compara cu misiunea echivalentă de a defăima actrițele lui Weinstein: 1,3 milioane de dolari.

Doar că acolo contractul a fost probabil mai ieftin, pentru că nu era vorba de a interveni în afacerile interne ale unui stat suveran pentru a săpa reputația șefei Direcției Naționale Anticorupție. În mod logic, prețul pentru a vâna niște amărâte de actrițe a fost probabil redus de Black Cube… ca într-o Black Friday.

Așadar, scrie Le Soir: Black Cube a fost recrutat de Daniel Dragomir, fost agent SRI, care a refuzat să reveleze numele clienților chiar și după arestare. Din câte știm, Daniel Dragomir le-a spus israelienilor că acționează în numele șefului SRI. Le-a promis că îi va lăsa să folosească mijloace tehnice sofisticate.

Iar baremul de preț îl știm acum.”, scrie Dan Alexe, pe blogul personal.

blank