International, Stiri

Miliardarul Beny Steinmetz, în centrul unei ample anchete în Franţa şi Elveţia

Afacerile omului din spatele proiectului Roșia Montană sunt verificate

Omul din spatele proiectului Roşia Montană, miliardarul Beny Steinmetz, este în centrul unei ample anchete. El e acuzat de corupţie şi spălare de bani. Săptămâna trecută, autorităţile din Franţa şi Elveţia au făcut mai multe descinderi la birouri din Geneva şi Paris care au legătura cu grupul înfiinţat de omul de afaceri israelian.

benny_steinmetz_04297300Operaţiunile au avut loc la solicitarea departamentului american de Justiţie. Poliţia franceză şi cea elveţiană au verificat birouri din Geneva şi Paris care ar avea legătură cu activitatea Beny Steinmetz Group Resources. Statele Unite anchetează de şase luni o achiziţie făcută de compania lui Steinmetz în Guineea.

Acesta a obţinut drepturile de exploatare a unei mine din Simandou după ce a investit 165 de milioane de dolari în operaţiunile de explorare. Ulterior a vândut jumătate din aceste drepturi unei corporaţii braziliene pentru două miliarde şi jumătate de dolari. Tranzacţia a părut suspectă autorităţilor americane, iar agenţii FBI au intrat pe fir.

În cursul investigaţiilor, un apropiat al lui Steinmetz a fost arestat pentru că a ordonat distrugerea unor documente esenţiale din tranzacţie. Reprezentanţii miliardarului israelian neagă acuzaţiile făcute de departamentul american de Justiţie şi spun că BSGR este victima unei campanii de defăimare iniţiate de preşedintele Guineei.