IT&C

Mii de vizitatori la Târgul de Pâine din Parcul Național

Pâine tradiţională făcută pe vatră și la ţest, plăcinte, papanaşi, cozonaci, turtă dulce, alături de bulz, sarmale, frigărui și friptură la proţap sunt numai câteva din bunătățile din care au gustat bucureștenii sâmbătă, 20 septembrie a.c. la cea de-a XIV –a ediție a Târgului de Pâine organizat de Primăria Sectorului 2 în Parcul Național.

De asemenea, vizitatorii nu au putut rezista să nu guste și din fasolea la ceaun, dulciuri, must, braga, vin şi multe alte produsele autentice româneşti aduse de cei aproximativ 80 de expozanți veniți din toate zonele etnofolclorice ale țării.

În această perioadă Parcul Naţional a devenit „Satul Pâinii” unde, în jurul bobului de grâu, se construiește simbolul reprezentat de pâine în viaţa poporului român: pâinea rituală, simbol al tradiţiei creştine şi pâinea laică, cea din viaţa de toate zilele, făcută tradiţional sau produsă industrial la scară largă.

Miile de vizitatori de toate vârstele pot retrăi atmosfera de toamnă bogată a unui sat şi a unui târg tradiţional românesc: gospodari din toate zonele ţării, straie specifice, ateliere şi expoziţii de meşteşuguri, mici gospodării săteşti, prezentarea reţetelor vechi de sute de ani, obiceiuri (pomul  ritual cu pâine de naştere, de nuntă, de moarte, chemarea ploii, a prosperităţii,  cultul grâului), cultura tradiţională (cântec, joc, snoave).

Spectacolele folclorice din zilele de mâine, sâmbătă, 20 septembrie și duminică, 21 septembrie de la ora 17.00 îmbogățesc târgul, ediţia din acest an fiind onorată de prezenţa unor artişti de prestigiu: Gelu Voicu şi Taraful „Lăutarii” din Teleorman, Ilie Roşu, cărora li se vor alătura interpreţii Vasilică Bordianu, Maria Popa, Georgel Nucă, Marian Cucu, Victoria Vlase şi Constantin Badea.

 Ansamblul de dansuri populare „Rapsodia Carpaţilor” invită publicul la tradiţionalele hore şi sârbe româneşti, iar prezentatorul spectacolelor, actorul Dragoş Silivestru, este amfitrionul unor concursuri surpriză cu premii pentru publicul participant.

         Programul de vizitare al târgului: 10.00 – 20.00. Intrarea este liberă.