Mii de ruşi
Featured, International

Mii de ruşi au ieșit în stradă pentru a-l omagia pe opozantul Boris Nemtov, ucis acum 6 ani

Mii de ruşi s-au strâns sâmbătă la Moscova şi la Sankt Petersburg pentru a-l omagia pe fostul opozant Boris Nemţov, ucis acum şase ani pe un pod din apropierea Kremlinului.

Aproape 8000 de moscoviți l-au omagiat sâmbătă
Boris Nemţov a fost împuşcat mortal în seara zilei de 27 februarie 2015 în timp ce se plimba împreună cu iubita sa.

Sâmbătă, aproape 8.000 de cetățeni ai Moscovei, dar şi diplomaţi occidentali, au depus flori la un memorial improvizat la locul morţii opozantului.

Acesta a fost viceprim-ministru în timpul preşedinţiei lui Boris Elţîn şi a jucat un rol important în opoziţie până la moartea sa. Cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2014 de la Soci, el a denunţat într-un raport deturnarea a 23 de miliarde de euro de către preşedintele rus Vladimir Putin şi anturajul său.

Cinci bărbați au fost condamnați pentru uciderea sa

În iulie 2017, cinci bărbaţi din Cecenia şi Inguşetia, republici din Caucazul de Nord, au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 11 şi 20 de ani de închisoare pentru asasinarea lui Nemţov. Totuşi, familia fostului politician a denunţat un „fiasco total” al justiţiei ruse, care s-a ferit să indice comanditarul acestei crime.

„Vom veni în fiecare an în acest loc pentru a arăta puterii că nu am uitat şi nu vom uita”, a declarat în faţa presei opozantul şi fostul premier rus Mihail Kasianov. „Boris va rămâne mereu în memoria noastră”, a adăugat el.

Comemorarea morţii lui disidentului este de regulă marcată de un marş în centrul Moscovei, dar opoziţia a decis să nu-l organizeze în acest an din cauza restricţiilor anti-coronavirus aflate în vigoare.

În contextul trecerii a şase ani de la moartea lui Nemţov şi încercării de reducere la tăcere a opozantului Aleksei Navalnîi, arestat, condamnat şi transferat recent într-o colonie penitenciară, Statele Unite s-au declarat „profund preocupate” de „intoleranţa în creştere” a Rusiei lui Putin faţă de libertatea de exprimare.

Soția lui Aleksei Navalnîi şi-a prezentat omagiile faţă de Nemţov
Soţia lui Aleksei Navalnîi, Iulia Navalnaia, şi-a prezentat la rândul ei omagiile faţă de Nemţov ţinând un moment de reculegere şi depunând un buchet de garoafe roşii. Jerbe au fost depuse de ambasadorii Uniunii Europene, Statelor Unite şi Regatului Unit, între alţii.

„Nemţov este un exemplu pentru cei care nu sunt indiferenţi faţă de libertate, drepturile omului şi democraţie”, a scris pe Twitter reprezentanţa UE în Rusia.

La 6 ani de la dispariția prematură a lui Boris Nemţov mii de ruşi au ieșit în stradă pentru a-l omagia pe opozant care rămâne un simbol al disidenței democratice din Rusia.