Mii de oameni
Featured, International

Mii de oameni au mărșăluit în weekend pe bulevardele Parisului

Francezii au ieșit pentru al treilea weekend consecutiv în stradă împotriva legii securității globale. Mii de oameni au mărșăluit și sâmbătă pe bulevardele Parisului și au purtat pancarte prin care și-au exprimat dezaprobarea față de controversata lege, dar și față de un proiect de lege pentru combaterea extremismului.

La scurt timp după ce mii de oameni s-au adunat pe marile bulevarde pariziene, protestul a degenerat și au avut loc ciocniri violente între poliție și manifestanți.

Ministrul francez de interne a anunțat pe Twitter că până la ora locală 15:50 nu mai puțin de 81 de persoane au fost arestate.

Ministrul a postat și o fotografie în care apar mai multe obiecte contondente confiscate de la manifestanți.

La lăsarea întunericului, forțele de poliție au folosit tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe manifestanți.

Proteste de amploare au avut loc și în alte orașe franceze ca Montpellier, Strasbourg, Dijon și Lyon.

Ce îi supără pe francezi
Și precedentele două manifestaţii s-au soldat cu incidente violente şi cu ciocniri între forţele de ordine şi manifestanţi calificaţi de autorităţi drept „ultraşi” sau „vandali”, în special la Paris.

Adoptat de deputaţi, proiectul de lege privind securitatea globală stârneşte de mai multe săptămâni critici puternice din partea stângii, a unor jurnalişti şi a unor ONG-uri de apărare a libertăţilor. Este vizat în special articolul 24, care penalizează difuzarea rău-intenţionată de imagini cu forţele de ordine.

Cei care se opun acestei legi spun că se încalcă libertatea presei, libertatea de expresie şi dreptul de a manifesta şi că sunt introduse „instrumente de supraveghere în masă”. Aceste critici s-au intensificat după apariţia unor imagini cu bătaia aplicată de poliţişti unui producător de muzică de culoare, la 21 noiembrie.

În faţa furiei declanşate de articolul 24, guvernul președintelui Emmanuel Macron a lăsat în cele din urmă pe seama parlamentului decizia de a găsi o nouă formulare, în contextul în care proiectul trebuie să ajungă la Senat în ianuarie.