demisia
International

Mii de maghiari au cerut, în stradă, demisia premierului Viktor Orban

Liderului de la Budapesta i s-a cerut demisia chiar în fața clădirii Procuraturii Generale. Mii de unguri au cerut la unison demisia lui Viktor Orban, într-o acțiune de susținută de Peter Magyar, un fost oficial guvernamental care acuză consant autoritățile maghiare de corupție sistematică

Se cere demisia lui Viktor Orban

Pe lângă demisia lui Viktor Orban, maghiarii au cerut revocarea din funcție a procurorului general Peter Polt. Pentru a se face auziți, contestatarii lui Orban au organizat o procesiune de la Palatul Procuratorii Generale și până la parlament.

Inițiatorul acțiunii, Peter Magyar, a publicat pe rețelele de socializare conversație ditre Katalin Nowak, președintele demisionar al Ungariei, și Judit Varga fostul ministru al Justiției. Atât Nowak cât și Varga și-au depus demisiile după scandalul grațierii unui bărbat implicat într-un caz de pedofilie.

Pe înregistrarea publicată de Peter Magyar se poate auzi cum Varga, fostul ministru al Justiției și totodată, fosta soție a lui Magyar, vorbește despre tentativa subalternilor premierului Antal Rogan, de a distruge o parte din probele dosarului Volner-Shadl.

Thousands of Magyars protested in the Hungarian capital, Budapest, demanding the resignation of Attorney General and Prime Minister Viktor Orban after Hungarian opposition leader Peter Magyar published an audio recording showing bribery by Orban’s team – Reuters.

Protesters… pic.twitter.com/9bIdO9fnV6

— TOGA (@TOGAjano21) March 27, 2024


Cazul Volner-Shadl, picătura care a umplut paharul

Portalul unguresc Telex cataloghează dosarul amintit drept „cel mai grav caz de corupție din ultimii ani în Ungaria”. Au fost implicați Gyorgy Schadl, președintele Biroului executorilor judecătorești din Ungaria, iar Pal Volner a fost membru în Parlament și secretar de stat al Ministerului Justiției sub conducerea Juditei Varga.

Inculpatul principal al dosarului a fost Pal Volner. În urmă cu doi ani, Volner a fost acuzat că a primit mită de la Gyorgy Schadl. Anchetatorii au cerut pedepse cu închisoarea pentru ambii. Ieri, 26 marite, Magyar a depus mărturie în calitate e martor, după care a inițiat o acțiunie civică prin care a cerut demisia lui Viktor Orban invocând corupția din sistem.

Magyar a mai precizat că are de gând să se prezinte în alegerile legislative cu o nouă grupare politică pentru a contesta legitimitatea actualei clase politice. Procurorii au dat toate asigurările că accheta va fi soluționată. Totodată, Parchetul a declarat că probele de la dosar nu au fost distruse.

Citește și  Oficial CIA: Următoarele șase luni vor fi „absolut cruciale” în determinarea rezultatului final al războiului din Ucraina

Budapest, we hear you.

The Hungarian regime must resign. pic.twitter.com/rWl25PY6JN

— Foreign policy (@ForeignpolicyWB) March 26, 2024


O furtună într-o cană de ceai, spun oamenii lui Viktor Orban
Subalternii premierului Viktor Orban au catalogat acțiunea lui Magyar drept furtună într-o cană de ceai. Ulterior, Judit Varga și-a exprimat nemulumire pe rețelele de socializare, cu privire la fatpul că fostul ei soț a înregistrat în secret conversația pe care Varga a avut-o cu Nowak, referitor la distrugerea probelor din dosarul Volner-Shadl.

În aceste condiții, este foarte posibil ca opoziția politică să speculeze momentul și să profite din plin de pe urma acestui scandal, izbucnit la mai puțin de două luni după demiisile președintelui ungar și ministrului de Justiție.

FIDESZ, gruparea politică aflată sub conducerea liderului Viktor Orban, poate încasa o lovitură dură, în contextul în care alegerile pentru Parlamentul European se vor desfășura în mai punțin de 90 de zile.

blank