Mii de cazuri
Featured, International

Mii de cazuri COVID-19 și decese ar fi putut fi cauzate de fumul provenit de la incendii, spune un nou studiu

Mii de cazuri COVID-19 și decese în Occident anul trecut ar fi putut fi cauzate de fumul generat de incendii, potrivit unui nou studiu publicat vineri în revista Science Advances.

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au analizat datele din California, Oregon și Washington din martie până în decembrie 2020 și au găsit „dovezi puternice” potrivit cărora expunerea pe termen scurt la particule fine provenite de la incendii a amplificat cazurile și decesele COVID-19, potrivit BusinessInsider.

În unele state, toate afectate de incendii, autorii au descoperit că aproape 20% din cazurile de COVID-19 au fost legate de creșterea fumului de incendii.

Se știe că incendiile produc niveluri ridicate de poluare care pot fi dăunătoare sănătății umane, iar studiile anterioare au legat poluarea aerului de simptome mai severe ale COVID-19.

Pe lângă agravarea simptomelor COVID-19, poluarea aerului poate crește și transmisia.

„Când există mai multe particule în aer, acești microbi au, de fapt, o șansă mai mare de a intra în plămâni”, a declarat pentru Washington Post Irva Hertz-Picciotto, un epidemiolog de mediu de la Universitatea din California din Davis. „Există o mulțime de plauzibilitate că incendiile sălbatice, prin creșterea masivă a cantității de PM2.5 pe care oamenii le respiră, ar putea favoriza transmiterea virusului.”

Experții au declarat, de asemenea, pentru The Post că fumul de incendiu duce la faptul că oamenii petrec mai mult timp în interior, unde virusul este mai probabil să se răspândească.

În 2020, California a văzut unul dintre cele mai grave sezonuri de incendii. În 2021, incendiile sălbatice au început din nou să se răspândească în Occident, multe dintre ele fiind, de asemenea, supuse unei secete extreme.

Autorii studiului au menționat că schimbările climatice a crescut incendiile și, prin urmare și expunerea la fum a dus la mii de cazuri COVID-19

„Aceasta ilustrează natura sistemică și contingentă a crizelor și modul în care efectele unei crize globale (schimbările climatice) pot avea efecte în cascadă asupra crizelor globale concurente (pandemia COVID-19) care se desfășoară în moduri specifice locației (COVID-19 crescut cazuri și decese din cauza incendiilor), „au scris autorii.

blank