Social, Stiri

Mihai Gâdea şi Daniel Constantin, buni de plată în dosarul ICA. „Victimele colaterale“ ale lui Voiculescu

Directorul Antena 3, Mihai Gâdea, şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care-i datorează bani lui Dan Voiculescu, ar putea fi executaţi silit în dosarul ICA. ANAF are dificila sarcină de a recupera un prejudiciu de 60 de milioane de euro.

974x468

Deşi ANAF a anunţat că a demarat procedurile de confiscare a imobilelor Grivco şi ale celorlalţi condamnaţi din dosarul privatizării Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA), valoarea acestora nu acoperă prejudiciul de 60 de milioane de euro, stabilit de instanţă. Aşa că Fiscul ar putea să se se îndrepte împotriva unor apropiaţi ai lui Voiculescu, cărora mogulul le-a împrumutat mari sume de bani. Legea dă mână liberă ANAF să facă acest lucru.

Potrivit articolului 149 din Codul de Procedură Fiscală, ”sunt supuse executării silite prin poprire orice sume urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti în lei şi în valută, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, deţinute şi/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de către terţe persoane sau pe care aceştia le vor datora şi/sau deţine în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente”. În cazul de faţă, Dan Voiculescu este debitor către stat, iar toţi cei împrumutaţi de acesta sunt terţele persoane de care vorbeşte legea.

Cine sunt datornicii lui Voiculescu

Potrivit ultimei declaraţii de avere a lui Dan Voiculescu, din februarie 2013, acesta are de recuperat mari sume de bani date unor apropiaţi sub forma unor împrumuturi. Liderul PC, Daniel Constantin, şi directorul postului Antena 3, Mihai Gâdea, sunt printre cei care au beneficiat de generozitatea lui Voiculescu.

Cea mai mare datorie către omul de afaceri o are soţia sa, Elena Voiculescu, care a primit un împrumut de 2,7 milioane de dolari şi 48.000 de lei (10.700 de euro). De la fiica sa, Camelia-Rodica, patronul Antenelor are de recuperat aproape 12 milioane de lei (2,6 milioane de euro).

Un al datornic al lui Voiculescu este directorul Antena 3, Mihai Gâdea, cu suma de 695.000 de lei (156.000 de euro). Actualul ministru al Agriculturii şi liderul Partidului Conservator, Daniel Constantin, trebuie să-i returneze lui Dan Voiculescu nu mai puţin de 295.000 de euro. Pe lista lui Voiculescu apar şi câteva persoane mai puţin cunoscute – Daniel Breahnea (44.600 de euro) şi Luiza Spiru (42.000 de lei/10.000 de euro). În total, sumele pe care le-ar putea recupera Fiscul de la cei care-i datorează bani lui Voiculescu, în contul prejudiciului ICA, se ridică la circa 5,2 milioane de euro.

Cum recuperează Fiscul datoriile de la terţi

Potrivit procedurilor ANAF, toate bunurile pe care s-a pus sechestru vor intra în proprietatea statului, după care vor fi identificate sumele de bani din conturile debitorilor pentru a le confisca. Până la acoperirea totală a pagubei, ANAF va valorifica financiar restul de bunuri confiscate.

În cazul terţilor, situaţia este puţin mai complicată, ANAF având nevoie de o hotărâre judecătorească pentru certificarea sumelor împrumutate de Dan Voiculescu. Expertul fiscal Emilian Duca a explicat cum se procedează în astfel de cazuri şi până unde poate merge ANAF pentru a recupera banii.

”În principiu, recuperarea terţului poprit se face printr-o notificare, prin care i se spune să nu facă nicio plată către persoana respectivă, ci în contul Fiscului. Executarea mai departe a datoriei în numele debitorului este posibilă. Aceasta presupune însă o procedură prealabilă prin intermediul instanţelor, pentru că datoria respectivă trebuie certificată printr-o hotărâre judecătorească”, a declarat, pentru ”Adevărul”, expertul fiscal.

ANAF a declanşat confiscarea

Criticată de procurorul-şef al DNA, Codruţa Kovesi, pentru ritmul extrem de lent în care pune în executare confiscările, ANAF a anunţat, săptămâna trecută, că a demarat procedurile de confiscare a terenurilor şi clădirilor Grivco şi Antena, pentru recuperarea prejudiciului din dosarul ICA.

Totodată, oficialii Fiscului a precizat că raportează periodic către DNA stadiul procesului de trecere în proprietatea statului a imobilelor indicate în decizia Curţii de Apel Bucureşti. La nivelul ANAF a fost desemnat un director care coordonează acest proces, având şi susţinerea de specialitate a Ministerului Finanţelor Publice, întrucât la măsurile de confiscare şi trecere în proprietatea statului procedurile ţin de minister. Procurorul-şef al DNA, Laura Kövesi, a declarat, la 1 iunie, că ANAF nu a reuşit să confişte în 2013 decât 5% din ceea ce au dispus instanţele judecătoreşti în procesele iniţiate de către DNA.

blank