Actualitate, Featured

Mihai Fifor sustine ca Rusia nu are planuri ostile cu Romania

Fostul ministru al Apărării Mihai Fifor a declarat, vineri, în contextul în care Administrația Putin a acuzat că SUA încalcă Tratatul INF, prin instalarea sistemelor balistice la Deveselu, că nu crede că e cazul să discutăm despre un potențial pericol de securitate pentru România, scrie Mediafax.

„Avem o politică foarte clară aici pe flancul estic, dar nu cred că e cazul să discutăm despre un potențial pericol pentru securitatea României. Eu cred că sunt discuții foarte aprofundate și în momentul de față, cred că e important să vedem rezultatul ministerialei NATO de la Bruxelles. Poziția alianței va fi una cât se poate de clară și vom vedea o poziționare a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg”, a afirmat Mihai Fifor la un past TV

Și ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, a dat asigurări, joi, că Federația Rusă nu are intenții cu caracter agresiv față de România, și că Rusia e pregătită să negocieze cu SUA, însă țara sa nu vrea să fie cea care să inițieze discuțiile.

„Nu sunt plănuite acţiuni ostile, neprietenoase şi vă pot asigura că Rusia nu are intenţii cu caracter ostil, agresiv faţă de România. Credem că este ţara noastră vecină şi cel mai bun mod de a construi relaţii cu vecinii e să oferi condiţii pentru o bună vecinătate”, a spus ambasadorul Rusiei în România, într-o conferință de presă, joi, la București.

Administraţia Vladimir Putin l-a convocat, joi, pe ataşatul militar al Statelor Unite pentru a-i transmite o propunere de măsuri în sensul menţinerii Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Printre măsurile propuse de Rusia se numără distrugerea instalaţiilor de lansare MK-41, folosite inclusiv în sistemul balistic Aegis Ashore, montat în România şi care urmează să fie amplasat şi în Polonia.

Alianţa Nord-Atlantică are propria responsabilitate pentru încălcarea Tratatului INF prin instalarea sistemelor balistice americane în România şi Polonia, a acuzat luni seară Administraţia Rusiei, îndemnând ţările din Europa să evite transformarea continentului în spaţiu de confruntare militară.

Rusia a anunţat sâmbătă suspendarea obligaţiilor asumate prin Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), ca reacţie la decizia similară a Administraţiei Donald Trump.

Administraţia Vladimir Putin a anunţat că îşi rezervă dreptul de a lua măsurile adecvate ca reacţie la decizia Statelor Unite de suspendare a obligaţiilor asumate în cadrul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF). “Moscova îşi rezervă dreptul de a adopta reacţii corespunzătoare şi măsuri de ripostă” după retragerea SUA din Tratatul INF.