Marile corporații din America se bat pe banii Pentagonului și fac orice pentru a intra în grațiile Casei Albe. Cine credea că doar în România cele mai profitabile afaceri se fac cu statul se înșală. Iată că și la case mai mari se învârt sume amețitoare din angajamentele de tip public-privat. Este cazul companiei Microsoft, cel mai mare gigant din IT, care tocmai ce-a pierdut un contract de 10 miliarde de dolari pe motiv de… Amazon.

Exact, ați citit bine, un alt colos din piață a intrat în joc! Jeff Bezos a presat unde trebuie, iar Pentagonul a anunţat marţi, 6 iulie, că a anulat mega-contractul pentru servicii „cloud” pe care-l avea cu Microsoft.

Serviciile cloud furnizate de Microsoft erau servere interconectate pentru toate sistemele de operare de la bazele militare ale Pentagonului, scrie Reuters.

Amazon a contestat, Microsoft a pierdut

În 2019, imediat după încheierea licitaţiei câștigate de Microsoft, compania Amazon (favorita presei) a contestat alegerea făcută de Pentagon. Gigantul care și-a făcut un nume în piață prin comerţul online a devenit devenit, între timp, și expert în servicii de cloud computing. Astfel, Amazon l-a acuzat pe fostul preşedinte Donald Trump că se află în spatele alegerii rivalei Microsoft din cauza animozităţii sale faţă de Jeff Bezos, miliardarul care controlează Amazon.

Contractul era în valoare de 10 miliarde de dolari și avea o durată de 10 ani. Microsoft și-a luat angajamentul să modernizeze toate sistemele informatice ale forţelor armate americane, plasându-le într-un sistem gestionat de Inteligenţă Artificială.
Într-un comunicat de presă, Pentagonul explică faptul că acest contract cu Microsoft „nu mai corespunde nevoilor din prezent din cauza evoluţiei cerinţelor şi progreselor din sectorul IT”. Cu alte cuvinte, generalii Pentagonului spun că tehnologia dezvoltată și oferită de Microsoft nu mai face doi bani. Drept pentru care, insistă Ministerul american al Apărării, se urmărește iniţierea unei noi proceduri pentru angajarea altor companii IT specializate în servicii „cloud”.

Odată cu evoluţia mediului tehnologic a devenit clar că acest contract cu Microsoft, întârziat mult timp, nu mai corespunde cerinţelor pentru a remedia lacunele în materie de capacităţi ale Ministerului Apărării”, a indicat un purtător de cuvânt din cadrul Pentagonului.

În piață se spune că Ministerul Apărării îşi va întoarce privirea și spre alte companii IT. „Se vor efectua cercetări de piaţă pentru a stabili dacă şi alţi furnizori de echipamente IT cu sediul în SUA ar putea îndeplini cerinţele noastre”, punctează surse din Pentagon.
amazon, contract 10 miliarde, microsoft, pentagon, servicii cloud