Michael Schmidt
Actualitate

Michael Schmidt, prietenul președintelui. Abonat la contracte cu statul: 148 de milioane de euro

Michael Schmidt, cel care controlează în România două firme importante, printre care și BMW, a câștigat până acum contracte cu statul în valoare de aproape 150 de milioane de euro. Prietenul președintelui nu a fost la fel de dornic să lucreze cu statul înainte ca Iohannis să devină președinte.

Michael Schmidt este un cetățean român, care în 1981 reușește să fugă în Germania alături de familie. Face acolo facultatea, iar după revoluție se întoarce în România unde pune bazele Automobile Bavaria.

Schmidt, prietenul lui Klaus Iohannis

Este și președintele asociației sașilor, dar cel mai important: este prietenul președintelui Klaus Iohannis. Lucru recunoscut de amândoi în diferite ocazii.

Chiar în timpul campaniei electorale din 2014, Iohannis a recunoscut că stă în București într-un apartament ce îi aparține prietenului său.

„Am o relație apropiată cu Schmidt. Am puțini prieteni. E un om de foarte bună calitate. E foarte adevărat că firma lui a pus la dispoziția Sibiului un BMW pe care să-l folosim așa cum dorim noi. A fost un lucru mult speculat. Acum nu mai există nicio mașină BMW în comodat la primărie”.

Prolific om de afaceri în mandatul lui Iohannis

Aceasta a fost declarația lui Iohannis în 2014. De atunci și până în zilele noastre cele două companii ale lui Schmidt au făcut mai multe contracte cu statul. Este vorba despre Automobile Bavaria și MHS Trukcs&Bus SRL.

Companiile activează în zona de autovehicule, construcții și turism. Drept urmare, ultimii ani s-au arătat extrem de porfitabili pentru acestea, având în vedere că au câștigat contracte cu statul în valoare de 148 de milioane de euro.

Cel mai bănos a fost, desigur, cel cu Poliția Română în valoare de peste 98 de milioane de lei fără TVA.

Contractul lui Schmidt cu Poliția, sub lupa Ministerului Transporturilor

Chiar și la acel moment s-a speculat legat de relația de prietenie dintre președinte și șeful BMW. Iohannis a declarat atunci că dacă este ceva în neregulă cu acel act va lua măsuri imediat.

Chiar dacă raportul de neconformitate, dat de comisia pentru achiziții publice din cadrul MT, arată nereguli, președintele nu a luat însă nicio măsură.

Cert este că până la venirea lui Iohannis la putere, firmele lui Schmidt nu erau prea prezente la licitații publice. Drept urmare într-o perioadă de doi ani, acestea au participat la 4 licitații publice, înainte ca Iohannis să fie președinte.

Citește și  Tăriceanu, în coaliţia PSD-ALDE se va discuta despre măsuri care pot fi luate contra lui Iohannis

Articol prelat de la EVZ. RO

blank