Actualitate, Stiri

Meteorologii anunţă schimbarea vremii

 

Vin ploi abundente, ninsori şi vânt puternic

 

zapada_26696500

 

ANM a emis o informare de ploi pentru următoare zi. În funcţie de evoluţia vremii, informarea ar putea să se transforme în Cod Galben.

Informarea se referă la intervalul 16 octombrie ora 14 – 17 octombrie, timp în care sunt aşteptate cantităţi de precipitaţii, intensificări ale vântului.

În intervalul menţionat va ploua în cea mai mare parte a ţării, iar în Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, vestul şi sudul Transilvaniei cantităţile de apă vor depăşi 20 l/mp şi izolat 40 l/mp. La munte precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

În acelaşi interval, vântul se va intensifica treptat îndeosebi în vestul, sudul teritoriului şi în zona montană şi va atinge la rafală 45…50 km/h, iar pe arii restrânse 60…70 km/h.

Ploile ce se vor semnala până mâine după-amiază vor fi doar izolat însemnate cantitativ.  

PROGNOZA PE DOUĂ ZILE

Cerul va fi înnorat şi va ploua în jumătatea de vest, iar seara şi noaptea şi sudul ţării. Pe arii restrânse se vor cumula cantităţi importante de apă, iar pe crestele munţilor ploile se vor transforma în lapoviţă. Vântul va sufla de la slab la moderat, cu intensificări trecătoare în majoritatea regiunilor. Temperatura va fi în scădere în regiunile intracarpatice, astfel încât maximele termice se vor încadra între 13 grade în Dealurile de Vest şi 22-23 în sudul Munteniei.

Ploile ajung în Bucureşti spre seară şi mâine noapte, când sunt posibile cantităţi însemnate, iar vântul creşte în intensitate tot spre seară. Până la venirea ploii temperatura creşte de la 12, până la 20 de grade.

Joi, vremea se răceşte şi în regiunile extracarpatice, astfel că la scara întregii ţări vor fi maxime între 12…13 grade în nordul Moldovei şi în estul Transilvaniei şi 19 grade în Oltenia – valori uşor sub mediile climatologice ale acestei date. Ploile se mută în est şi în sud-est, unde izolat se pot cumula cantităţi de apă însemnate. În restul ţării norii se mai risipesc, iar ploile se vor restrânge treptat. Vântul va sufla cu putere pe crestele munţilor, unde apar din nou precipitaţiile mixte, dar rafale susţinute vor fi şi în Moldova, Bărăgan Dobrogea şi Oltenia. În concluzie, senzaţia de rece va fi amplificată.

Joi, în capitală va mai ploua temporar în special în prima parte a zilei, când şi vântul se va simţi. Temperatura, uşor mai scăzută decât miercuri, va fi de 16-17 grade – cu 2…3 sub media climatologică a perioadei.