Klaus Iohannis a vorbit după prima zi a vizitei la Strasbourg iar printre afirmațiile făcute, șeful statului a surprins prin două nuanțe.
Prima surpriză a fost o declarație aproape umilitoare la adresa fostului ministru al Justiției Raluca Prună, unul dintre miniștrii favoriți ai lui Cioloș (păstrată în funcție chiar dacă Parlamentul a adoptat o moțiune simplă împotriva sa). Referindu-se la posibilele sancțiuni CEDO împotriva României din cauza situației din penitenciare, Iohannis a desființat afirmațiile Ralucăi Prună de anul trecut.
„Este posibil ca într-o speţă concretă să apară o sancţiune pentru România, însă despre acele 80 de milioane nici nu poate fi vorba. Aici a făcut cineva un calcul pe colţul mesei, folosind o informaţie dintr-o speţă care s-a referit la Italia şi în niciun caz aşa ceva nu se va aplica la România, nu ştie nimeni câţi deţinuţi ar avea dreptul la o compensaţie. Aceste calcule pe bune încă nu le-a făcut încă nimeni”, a afirmat Iohannis.
Referirea la cele 80 de milioane de euro pe an pe care le-ar putea plăti România drept sancțiune îi aparține Ralucăi Prună. Calculul a fost realizat într-un interviu din luna iunie, acordat site-ului HotNews. Nu a fost singura declarație controversată a fostului ministru pe această temă. În luna octombrie a anului trecut, Prună declara la CSM că a mințit CEDO cu privire la fondurile alocate construirii de noi penitenciare.
A doua surpriză din discursul președintelui Iohannis se referă la grațiere. În contextul discuțiilor tensionate din țară pe această temă și a protestelor de stradă, șeful statului a avut o poziție mai nuanțată. De la anunțul de luni, cu privire la declanșarea unui referendum pe tema grațierii, Iohannis a ajuns în doar 24 de ore să susțină că nu este împotriva grațierii.
„Grațierea poate eventual să fie o parte mică din pachetul de soluții, dar nu este soluția. Asta trebuie să înțeleagă toți cei care se agită cu grațierea. La noi acasă, problema s-a pus total greșit. Eu nu exclud grațierea, dar nu poate fi făcută pentru politicieni. Este o aberație. Grațierea face sens (sic!) în acest pachet dacă se grațiază cei care sunt în închisori, nu cei care stau în Parlament și așteaptă grațierea”, a afirmat președintele.
Astfel, de la mesajul străzii „Infractorii să rămână în pușcării”, Iohannis trece la o abordare mai flexibilă: grațierea este acceptabilă, însă în cadrul unei strategii mai ample și nu pentru pedepsele cu suspendare.