Featured, IT&C

Mesajele Whatsapp, criptată. A ajuns la un număr impresionant de clienți două miliarde

WhatsApp, aplicaţia de mesagerie criptată deţinută de Facebook, a anunţat miercuri că numără de acum peste două miliarde de utilizatori în toată lumea, punând accent pe problema protejării datelor personale, informează AFP.

„Suntem încântaţi să împărtăşim asta în prezent, WhatsApp numără peste două miliarde de utilizatori în lume”, a indicat grupul, subliniind importanţa protejării datelor utilizatorilor săi. „Ştim că, cu cât suntem mai conectaţi, cu atât mai mult trebuie să protejăm” datele, au comentat reprezentanţii aplicaţiei.

Numărul utilizatorilor WhatsApp a crescut de la 1,5 miliarde în 2018 şi 1 miliard de utilizatori în 2016, în prezent serviciul de mesagerie având două miliarde de utilizatori.

Numărul este comparabil şi cu cele 2,5 miliarde de utilizatori ai Facebook, potrivit The Wall Street Journal, şi cu 1 miliard de utilizatori ai Instagram (în iunie 2018).

WhatsApp a utilizat momentul pentru a reitera importanţa criptării mesajelor, o practică care este supusă unor presiuni din ce în ce mai mari din partea autorităţilor din întreaga lume.

Guvernele susţin că imposibilitatea de a citi mesajele oamenilor îngreunează descoperirea teroriştilor, a celor care expolatează copiii şi a altor crime.

CEO-ul WhatsApp, Will Cathcart, spune că firma nu are în plan să dezactiveze criptarea serviciilor sale, dar a adăugat că WhatsApp va furniza metadate într-o eventuală investigaţie.

Cathcart a declarat pentru WSJ că WhatsApp lucrează pentru ca serviciul să fie interoperabil cu mesageria Facebook. Cu toate acestea, Cathcart a recunoscut că această integrare poate avea limitele sale, pentru că unele funcţii care sunt prezente pe un serviciu de mesagerie precum Messenger nu se vor regăsi în WhatsApp.

WhatsApp asigură că fiecare mesaj trimis este „securizat” de „o criptare sigură” pe care o asimilează printr-o „blocarea digitală neîntreruptă” care protejează informaţiile de hackeri.

În plus, grupul a anunţat în octombrie 2019 că a depus plângere contra NSO Grup, o societate israeliană acuzată că a ajutat guverne, din Orientul Mijlociu până în Mexic, să spioneze activişti şi jurnalişti.

Mesageria a admis câteva luni mai târziu, în mai, că a fost atacată de un soft cibernetic care a permis accesul la conţinutul telefoanelor inteligente.

„După luni de anchetă, putem spune cine a condus acest atac”, a declarat Will Cathcart, patronul WhatsApp, într-un editorial publicat într-un cotidian american.

Hackerii au exploatat o breşă de securitate inserând un malware în telefoane, prin simplul apel al utilizatorilor aplicaţiei, folosit pe 1,5 miliarde de persoane în toată lumea.

„Astăzi, suntem hotărâţi, ca atunci când am început, să ajutăm la conectarea lumii în privat şi să protejăm comunicarea personală a două miliarde de utilizatori peste tot în lume”, subliniază divizia în mesajul publicat miercuri pe blog.

blank