Actualitate, Stiri

Mesajele premierului şi preşedintelui la trecerea în nefiinţă a Nemuritorului

Mesajele premierului şi preşedintelui la trecerea în nefiinţă a Nemuritorului

blankAstăzi, atât premierul Victor Ponta, cât şi preşedintele Traian Băsescu au ţinut să prezinte mesaje de condoleanţe pentru maestrul Sergiu Nicolaescu. Şi, deşi, ei le-au transmis pe rând, fiecare pe cont propriu, noi o să le aşezăm unul lângă altul. De fapt, unul în continuarea celuilalt, ca să moară şefii din PDL de necaz că Ponta şi Băsescu sunt împreună…

 

Prezentăm întâi mesajul venit de la Guvern, căci a fost dat primul:

„Anul 2013 a debutat într-un mod cum nu se putea mai dureros. Vestea cutremurătoare a trecerii în nefiinţă a uneia dintre cele mai mari valori a Romaniei, maestrul Sergiu Nicolaescu, marchează finalul trist al unui capitol din istoria noastră. Un capitol care s-a întins peste generaţii, care a închegat spiritual poporul român şi care a însemnat mult mai mult decât un îndelung moment de aur al cinematografiei româneşti. O valoare adevarată nu va putea fi niciodată mărginită în limitele unui singur domeniu, influenţele creaţiei sale fiind imposibil de cuantificat. Stingerea din viaţă a maestrului Sergiu Nicolaescu va fi poate mai uşor de îndurat dacă privim la ceea ce a lăsat în urma sa. O stea a României s-a stins astăzi, însă maestrul lasă în urma sa o adevarată zestre culturală românilor, o bogăţie care nu va putea fi dată niciodată uitării. A fost un om extraordinar, un cineast fără egal, un coleg de la care am avut mereu ceva de învăţat. Vestea dispariţiei sale a fost un şoc pentru noi toţi, iar viaţa publică românească va fi mai săracă fără maestrul Sergiu Nicolaescu. Sincere condoleanţe familiei şi celor apropiaţi.”

 

Ceva mai târziu, preşedintele dădea şi el un mesaj:

„Am aflat astăzi, cu profundă tristeţe, vestea trecerii la cele veşnice a regizorului Sergiu Nicolaescu. Maestrul a fost nu doar un mare regizor, scenarist şi actor, ci şi un creator de şcoală pentru ceea ce astăzi numim, cu atât de multă mândrie, cinematografia românească. Ne despărţim cu durere de o personalitate remarcabilă a filmului românesc. De-a lungul întregii sale cariere, maestrul Sergiu Nicolaescu a dat dovadă de un talent excepţional, pe care a ştiut să-l cultive prin muncă şi dăruire, prin entuziasm şi vitalitate, trăsături care aveau să se regăsească în toate creaţiile sale cinematografice. Filmele sale fac parte nu numai din cultura românească, ci au fost înscrise demult în istoria cinematografiei mondiale.
Cu siguranţă, maestrul Sergiu Nicolaescu va rămâne veşnic în sufletele noastre, ale celor care l-am îndrăgit şi care l-am preţuit, aşa cum astăzi cu toţii purtăm filmele sale în amintirea noastră. Doresc să adresez sincere condoleanţe familiei îndurerate şi tuturor apropiaţilor.
Dumnezeu să-l odihnească!”. N.M

blank