Zelenski
International

Mesaj important pentru ucrainenii de pretutindeni. Zelenski a anunțat retragerea rușilor din Mrea Neagră

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj important pentru ucrainenii de pretutindeni. Victorie uriașă a armatei sale asupra forțelor ruse!

Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a preluat iniţiativa în Marea Neagră

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a anunțat, joi, că țara sa a luat inițiativa în Marea Neagră prin utilizarea dronelor maritime.

Prin această acțiune, Ucraina a reușit să determine retragerea flotei militare rusești din zonă.

Anunțul a fost făcut pe platforma Telegram de către președintele Ucrainei.

„Pentru prima dată în lume, în Marea Neagră a început să acţioneze o flotă de drone maritime – o flotă ucraineană. (…) Am reuşit să preluăm iniţiativa de la Rusia în Marea Neagră”, a transmis el.

Zelenski a subliniat faptul că Rusia a impus blocarea porturilor maritime ucrainene încă de la începutul invaziei în Ucraina, afectând infrastructura portuară și exportul de cereale, cu consecințe notabile asupra piețelor alimentare globale.

Cu toate acestea, a remarcat că, pe durata conflictului, Ucraina a reușit să modifice echilibrul de putere în favoarea sa.

Totodată, Volodimir Zelenski, a exprimat recunoștința sa către Turcia, Bulgaria, România și Republica Moldova pentru sprijinul acordat în contextul situației din Marea Neagră.

Ucraina a asigurat securitatea părţii de vest a Mării Negre

În cadrul unei întruniri a reprezentanţilor ţărilor din din regiunea Mării Negre, președintele Ucrainei a oferit informații suplimentare.

„Am reuşit să arătăm că cooperarea între ţările din regiunea Mării Negre, cu sprijinul partenerilor, poate readuce stabilitatea pe piaţa alimentară mondială. (…)

Am reuşit să asigurăm o astfel de protecţie părţii de vest a Mării Negre, care permite acum funcţionarea coridoarelor noastre maritime de export. Regiunea Dunării dobândeşte de asemenea o importanţă mai mare – este critică şi pentru securitatea globală”, preciza el, potrivit Agerpres.

După retragerea Rusiei din acordul mediat de ONU și Turcia, care garanta libera trecere a cerealelor ucrainene, în luna iulie, Ucraina, unul dintre cei mai importanți producători și exportatori de cereale din lume, a stabilit în august un coridor alternativ.

Prin această inițiativă, Ucraina a reușit să exporte aproximativ patru milioane de tone de mărfuri, potrivit informațiilor oferite de Zelenski.

Rusia a crescut frecvența atacurilor cu drone asupra porturilor maritime și a facilităților cerealiere din Ucraina. În replică, Ucraina a adoptat o poziție defensivă și a lansat atacuri cu drone împotriva navelor rusești.

blank