International, Stiri

Mesa de intronizare

Papa Francisc a pledat pentru „creaţie”

Papa FranciscNoul papa a facut apel marţi, in timpul mesei de inaugurare a pontificatului sau, la protejarea „oricarei creaturi a lui Dumnezeu” si la „tandreţe”, mai ales faţa de saraci, intr-o predica inspirata din Francisc din Assisi. In faţa a sute de mii de credinciosi, potrivit Vaticanului, reuniţi sub un soare frumos, Papa Francisc si-a calificat „rolul umil si concret”, indemnand la lupta impotriva „semnelor distrugerii” si pentru „respectarea creaturii si mediului”. „Adevarata putere” a unui papa este „serviciul. El trebuie sa priveasca spre serviciul umil, concret”, a spus Suveranul Pontif argentinian, in contextul in care Guvernul Bisericii, Curia romana, implicata in diverse scandaluri, a fost foarte criticata in timpul Conclavului.
In timpul predicii, pe un ton grav, considerat foarte franciscana, Papa a declarat, trezind aplauzele mulţimii, ca „astazi exista atatea urme gri pe cer! Pastrarea creaţiei, orice barbat si orice femeie, inseamna deschiderea orizontului speranţei, un petic de lumina in mijlocul atator nori.”
In acest discurs, in care au fost trasate direcţiile noului pontificat, al 266-lea papa din istorie a insistat asupra apropierii de saraci, de cei mai vulnerabili, de persoanele in varsta, de cei „care sunt adeseori la periferia inimii noastre”. Fostul arhiepiscop de Buenos Aires, Jorge Bergoglio, a ales numele de Francisc, in memoria lui „Poverello” din Assisi, Sfantul Francisc, care, in secolul al XIII-lea, a vrut sa reconstruiasca Biserica, divizata, atunci dar si in prezent, si a luptat pentru pace, in epoca Cruciadelor, si pentru respectarea naturii. Cu puţin timp inainte de celebrarea mesei de intronizare, Francisc s-a adresat printr-o legatura telefonica credinciosilor argentinieni reuniţi in Piaţa Mai si in Catedrala de la Buenos Aires. El le-a cerut sa „protejeze viaţa, familia si natura”. Centrul Romei si imprejurimile Vaticanului pe o raza de aproximativ un kilometri pareau in stare de asediu. Peste 3.000 de agenţi ai forţelor de ordine (poliţisti, carabinieri, poliţisti municipali), dintre care mulţi sunt in civil, au fost mobilizaţi pentru a asigura buna desfasurare a evenimentului. Francisc, succesorul lui Benedict la XVI-lea, care a demisionat la 28 februarie, in apropierea varstei de 86 de ani, din cauza „slabirii forţelor”, s-a aratat accesibil inca de la inceputul pontificatului sau. Insa Biserica trebuie sa infrunte o serie de probleme. Declinul vocaţiei religioase, solicitarea unor reforme in privinţa moravurilor (casatoria preoţilor si intre persoanele de acelasi sex), opacitatea si intrigile din interiorul Curiei romane sunt cateva dintre ele.

blank