Merkel
Featured, International

Merkel, femeia care a schimbat Germania și a redefinit conceptul de lider

Cancelarul Angela Merkel se află la final de mandat, iar în acest an se pregătește să părăsească funcția, după 15 ani în care și-a cimentat poziția drept unul dintre cei mai de succes politicieni ai lumii. În acest deceniu și jumătate, mulți alți politicieni și lideri ai lumii, majoritatea bărbați, au trebuit să învețe o lecție importantă – niciodată să nu o subestimezi pe Angela Merkel.

Angela Merkel a fost mai longevivă în funcție decât majoritatea omologilor săi. Pe perioada mandatelor sale, ea a discutat cu patru prim-miniștri britanici, cu patru președinți francezi și cu șapte prim-miniștri italieni. Miercuri, când președintele ales Joe Biden își va prelua mandatul prezidențial, el va deveni al patrulea președinte american cu care Merkel a lucrat, scrie CNN.

În ciuda rezultatelor sale, femeia care conduce a patra economie a lumii de atâta vreme, și-a petrecut majoritatea carierei sale nevoită să își dovedească competența și abilitățile. Omologii săi, majoritatea bărbați, au încercat nu de multe ori să își dovedească puterea în fața ei sau să o umilească – Vladimir Putin și-a adus la un moment dat labradorul într-o întâlnire cu cancelarul, știind că Merkel are o fobie de câini. Donald Trump a insultat-o în față. Silvio Berlusconi a lăsat-o să aștepte 15 minute înainte de o întâlnire pentru ca el să își termine o discuție la telefon.

În 2005, când Angela Merkel a devenit prima femeie cancelar din istoria țării, mulți au spus că nu va rezista în funcție pentru că „are prea puțină experiență și prea puțină carismă”.

Bild, cel mai citit ziar din Germania, a marcat ocazia ascensiunii sale în funcție cu titlu de pe prima pagină „Miss Germania!”. Chiar și în interioriul partidului său, colegii au numit-o multă vreme „Das Mädchen” (fata).

În ciuda tuturor acestor lucruri, însă, Angela Merkel a rezistat, și-a condus partidul spre victorie de patru ori, în 2005, 2009, 2013 și 2017 și s-a bucurat de fiecare dată de o popularitate extraordinară și de încrederea germanilor. În timp, porecla Angelei Merkel s-a schimbat din „Das Mädchen” în „die Mutti” (mama), percepută drept o figură maternă, un simbol al stabilității politice.

Politologul Joyce Mushaben, citat de CNN, spune că Merkel a fost văzută drept un lider temporar la momentul în care s-a ridicat în partid și a devenit liderul său. Mulți dintre rivalii săi bărbați fuseseră implicați în scandaluri și în controverse, iar senzația în partid era că ea “trebuia să țină acel loc cald până când se va găsi un bărbat serios din CDU să o înlocuiască”. Mushaben concluzionează că Merkel a fost, la fel ca întotdeauna, subestimată.

Angela Merkel a ajuns, până la urmă, să își conducă partidul vreme de 18 ani, renunțând la funcție abia la sfârșitul anului 2018. Mai mult, plecarea ei a arătat cât de dificil este pentru un nou lider să se impună în fața partidului. Preferata ei la succesiunea CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer a rezistat puțin peste un an, încercând cu greu să mențină coeziv un partid care devenise fracturat pe linii regionale.

Sâmbătă, membrii CDU l-au ales pe Armin Laschet să conducă partidul, unul dintre cei mai importanți aliați ai cancelarului, premierul celui mai populat stat german, și un continuator al politicii moderate a lui Merkel.

Profilul noului lider – „emană empatie, stabilitate și încredere”
Mushaben spune că succesul cancelarului se datorează unei combinații aparte de background și abilități specifice – faptul că a crescut în Germania de Est, fiică de pastor, i-a influențat puternic procesul de luare a deciziilor. Ca fostă cercetătoare cu un doctorat în chimie cuantică, abordarea sa în rezolvarea problemelor este similară calculelor complexe pe care le făcea în poziția de cercetător.

Atunci când mentorul ei politic, Helmut Kohl, a fost implicat într-un scandal de corupție în 1999, Merkel l-a denunțat public și i-a cerut demisia, în ciuda faptului că a fost multă vreme protejata lui, iar acest episod i-a conferit o aură de integritate – „A fost văzută ca o persoană integră, cineva care nu vorbește doar de dragul de a își auzi vocea, ci o persoană care așteaptă să aibă ceva constructiv de spus înainte să vorbească”.

Corinna Hoerst, director adjunct la un grup de experți american din Bruxelles, spune că Merkel a reprezentat un tip nou de lider – „emană empatie, stabilitate și încredere. Este un lucru aparte și a redefinit, într-un fel, conceptul de lider, tocmai pentru că este atât de diferit față de ce știam și de stereotipurile masculine anterioare”.

„Puterea specială” a Angelei Merkel – managementul crizelor
Chiar și cei mai aprigi critici ai Angelei Merkel au recunoscut „puterile sale speciale” în ce privește capacitatea de gestionare a crizelor. Merkel a trecut Germania prin furtuna crizei economice globale, prin criza zonei euro și prin criza imigranților. Acum, cu câteva luni înainte de a-și încheia mandatul, ea gestionează cea mai gravă criză sanitară din istoria recentă a Europei, iar pandemia de coronavirus a pus o presiune extraordinară și pe economia Germaniei, nu doar pe sănătatea publică.

Merkel a reprezentat „vocea rațiunii” și mediatoarea acordurilor în Europa. Politologii o descriu drept „calmă, pragmatică și diplomată”. Unii au adăugat chiar și calificativul „plictisitoare” la această combinație. „Nu există nimic fermecător la ea. Este o femeie foarte rațională iar oamenii pur și simplu nu o pot percepe drept coruptă”, spune Gabriele Abels, profesoară de politică comparată la Unviersitatea din Tubingen.

Ea spune că Merkel întruchipează toate lucrurile pe care germanii le vor de la un lider – „Unele țări își doresc personaje mai carismatice, noi nu le dorim, am avut suficiente de-a lungul istoriei”.

„Este amuzant că femeile sunt văzute drept «emoționale», din acest motiv fiind considerate «nepotrivite», însă în acest moment pare că bărbații sunt mai emoționali, fie că vorbim de Boris Johnson sau de Donald Trump. În schimb, Angela Merkel a fost diplomată, rațională și determinată nu doar să meargă înainte, dar și să formeze un consens general”.

„În viitor, va fi foarte dificil să mai spui că o femeie nu poate fi un lider de succes”
Merkel a refuzat în mod repetat idea de a candida pentru un al cincilea mandat, iar majoritatea comentatorilor politici sunt convinși că se va ține de promisiune, în contextul în care chiar și decizia sa de a mai rămâne cancelar și pentru al patrulea mandat a fost ezitantă. Decizia a fost luată în 2017 în contextul alegerii lui Donald Trump și unui comportament din ce în ce mai agresiv al lui Vladimir Putin.

Politologii nu cred nici că actualul cancelar va mai alege să aibă vreo altă funcție politică, după încheierea ultimului mandat la șefia executivului federal german.

Conform lui Mushaben, Merkel a spus anterior că abia așteaptă să își petreacă mai mult timp pregătind prăjituri cu prune și „faimoasa sa supă de cartofi”, indicând că nu plănuiește să ocupe o altă funcție.

Chiar și în contextul în care Angela Merkel renunță complet la viața politică și publică, ea va continua să influențeze lumea pentru multă vreme de acum încolo – „În viitor, va fi foarte dificil să mai spui că o femeie nu poate fi un lider de succes, iar acest mesaj pe care l-a dat cariera Angelei Merkel este unul foarte important”.


blank