Insulele Malvine
International

Medvedev cere Marii Britanii să cedeze Argentinei Insulele Malvine. Insulele sunt revendicate de Buenos Aires

Fostul presedinte rus Dmitri Medvedev a cerut luni Marii Britanii „sa lase libere Insulele Malvine” (Falkland) revendicate de Argentina, intr-un mesaj in care a felicitat aceasta tara pentru castigarea Campionatului Mondial de fotbal, relateaza agentia EFE citata de Agerpres.

„Cel mai bine ar fi ca britanicii sa lase in sfarsit libere Insulele Malvine si sa le restituie argentinienilor. Insulele Falkland nu sunt ale Marii Britanii, ci ale Argentinei. Si felicit selectionata Argentinei pentru victoria meritata la fotbal. La fel sa reuseasca si in politica externa”, a scris pe Telegram fostul presedinte rus, in prezent vicepresedintele Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse.

Pe data de 2 aprilie 1982 trupele argentiniene au ocupat Insulele Malvine (Falkland) din Atlanticul de Sud. Premierul britanic de la acea vreme, Margaret Thatcher, a ordonat o interventie militara pentru a le recupera. Razboiul a durat 74 de zile si s-a incheiat cu victoria trupelor britanice, arhipelagul ramanand sub controlul Londrei. In ciuda infrangerii, Argentina continua sa revendice insulele.

Dmitri Medvedev, fost presedinte si premier vazut odinioara in Occident ca un reformist, dar care de cand Rusia a atacat Ucraina in februarie s-a remarcat prin declaratii chiar mai agresive la adresa Occidentului decat cele ale lui Vladimir Putin, a criticat virulent in acelasi mesaj o declaratie facuta mai devreme in aceeasi zi de premierul britanic Rishi Sunak.

Acesta din urma a spus ca nu vor putea exista negocieri de pace in Ucraina atat timp cat Rusia „nu se retrage din teritoriile cucerite”, o pozitie similara cu cea a presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care conditioneaza orice negociere cu Rusia de retragerea completa a trupelor acesteia de pe tot teritoriul Ucrainei.

„Toti politicienii britanici sunt ingrozitor de ipocriti. Acum, tanarul prim-ministru britanic cu un nume inainte putin obisnuit la Londra a indicat: cat timp Rusia nu-si retrage trupele din Ucraina nu este posibil dialogul (…) Anglo-saxonii pretind ca ucrainenii trebuie sa decida singuri daca discuta cu noi sau nu”, a scris Medvedev in mesajul sau, sugerand astfel ca Ucraina refuza negocierile cu Rusia pentru ca asa ii cere Occidentul, in speranta ca in final armata ucraineana o va invinge pe cea rusa.

blank