Medicii susțin că mai sunt doar 80 de paturi de terapie intensivă în întreaga țară, iar situația devine tot mai gravă în condițiile în care, la un platou de 8.000 – 9.000 de cazuri de infectare pe zi, în ATI ajung câte 300 de bolnavi.

“Situația în ATI se va degrada, pentru că acest platou este mult prea mare pentru capacitatea de terapie intensivă a României. Am văzut asta în zonele de focar, unde s-a ajuns ca mulți dintre pacienți să aștepte perioade lungi în camerele de gardă”, a declarat medicul de terapie intensivă Radu Țincu, de la Spitalul Floreasca.

Măsurile implementate au avut un anumit efecte, reprezentat de stabilizarea numărului de îmbolnăviri, dar ele trebuie să aibă un efect mai puternic decât menținerea la un platou de 8.000 – 9.000 de cazuri de infectare cu coronavirus pe zi. Altfel, serviciile de ATI vor fi depășite, iar pacienții vor rămâne în afara secției, în camere de gardă sau vor fi duși în alte zone ale țării, unde vor mai fi locuri, a atras atenția medicul.

“Cele 80 de paturi rămase sunt foarte puține, întrucât zilnic, la platoul existent, se va ajunge în câteva săptămâni la câte 300 de pacienți care vor avea nevoie de terapie intensivă.

Medicii susțin că este obligatoriu ca autoritățile să reevalueze eficiența măsurilor, dacă sunt capabile doar să producă stabilizare pe platou, nu sunt suficiente.

Un pacient în stare gravă are nevoie de două – trei săptămâni în terapie intensivă.

Este esențial ca în următoarea perioadă să coborâm numărul de infectări.”, a subliniat Radu Țincu.