Naționala întâlnește, azi, de la ora 20.30, într-un amical, un adversar de tradiție. „Dublele” disputate cu nordicii, în 1989 și 2003, au marcat pozitiv și negativ două generații.
După gura de oxigen luată în meciul cu Irlanda de Nord (scor 2-0), România joacă astăzi, acasă (ora 20.30, PRO TV), o partidă de verificare cu naționala Danemarcei. „Tricolorii” sunt legați de patru întâlniri memorabile cu danezii, disputate în preliminariile CM din 1990 și în calificările pentru Euro 2004. Prima „dublă” a fost cu happy-end pentru români, cea de-a doua reprezintă unul dintre cele mai negre coșmaruri din istoria fotbalului românesc.
Amintiri usturătoare
„Dacă vreți să nu-mi stricați ziua, nu mă întrebați de jocurile cu Danemarca din 2003. Vreau să-mi iau revanșa”, a spus selecționerul Anghel Iordănescu, la conferința de ieri.
Ne-au zdrobit la Copenhaga
Este 11 octombrie 1989 și România joacă un meci capital pentru calificarea la Mondialul din 1990. „Tricolorii” au șansa de a reveni la turneul final după 20 de ani și sunt obligați să bată Danemarca. Cu două meciuri înaintea finalului preliminariilor, cele două naționale au rămas în cursă, iar Grecia și Bulgaria nu mai au șanse să vadă Italia. Pe „Idraetspark” este disputa a două echipe care la acea oră nu bănuiau cât de mari vor deveni. Peter Schmeichel, Michael și Brian Laudrup, Flemming Povlsen sau Kent Nielsen, pe de o parte, Gheorghe Hagi, Rodion Cămătaru, Marius Lăcătuș, Ioan Sabău sau Iosif Rotariu, de cealaltă. Danezii au câștigat cu 3-0 (Nielsen 4, B. Laudrup 27 și Povlsen 84) și au amânat deznodământul. Meciul a rămas în memorie și pentru că, la un moment dat, în timpul transmisei, s-a putut obseva în tribune un banner pe care scria: „Ceaușescu pleacă”.
Amenințarea lui Ceaușescu
Înfrângerea de la Copenhaga nu a picat deloc bine. Într-o ședință furtunoasă ținută de Elena și Nicolae Ceaușescu la Comitetului Politic Executiv al CC al PCR s-a luat în discuție desființarea echipelor Steaua și Dinamo, marele furnizoare de internaționali. „Dacă nu merg la Campionatul Mondial, fotbaliștii români or să vadă cât de greu se câștigă o pâine”, a tunat dictatorul. Nu a fost cazul, pentru că pe 15 noiembrie 1989, cu o lună înainte de Revoluție, „tricolorii” au reușit un meci colosal cu danezii. Brian Laudrup a deschis scorul în minutul 6, dar „dubla” lui Gabi Balint (25 și 37) și reușita lui Ioan Sabău (37) au dus România la Mondialul din Italia. După acea calificare, fiecare jucător a primit câte un video, iar petrecera s-a ținut la „Melody”. De asemenea, în numele echipei, căpitanul Silviu Lung le-a mulțumit celor din PCR „pentru condițiile create”.
Urs Meier și-a bătut joc de noi, iar noi, de ocazii
Preliminariile CE din 2004 s-au încheiat cu o înfrângere dezastruoasă. De fapt, „tricolorii” au remizat la Copenhaga, scor 2-2, dar pentru a spera că se califică la barajul care ar fi dat dreptul de a participa la competiția din Portugalia, era nevoie de o victorie. Nordicii au deschis scorul prin Tomasson (35), cel care a transformat ușor un penalty acordat ușor de elvețianul Urs Meier. Antrenați și la acea vreme de Anghel Iordănescu, „tricolorii” au găsit resurse și au întors rezultatul, grație lui Adiran Mutu (61) și Daniel Pancu (72). A urmat o serie năucitoare de ocazii românești. Mutu, Florin Bratu și Florin Cernat au ratat, iar adversarii au punctat prin Martin Laursen (90+5), mult după terminarea minutelor de prelungire.
„Plaja” de pe „23 August”
Înaintea meciului de la Copenhaga, din toamna anului 2003, a avut loc întâlnirea dintre români și danezi, disputată în primăvara aceluiași an, pe fostul „23 August”. Partida a devenit una de interes național, mai ales că gazonul pus pe defuncta arenă a fost, de fapt, nisip, fapt ce a stârnit un scandal de pomină. „Tricolorii” au condus de două ori, grație lui Mutu (5) și Dorinel Munteanu (47), dar danezii au marcat când au vrut: Rommedahl (8 și 90+2), Gravesen (53), Tomasson și Contra (73 – autogol).