Mecanismul european destinat recuperării economice la nivelul Uniunii Europene și care ar urma să ajute statele membre să combată efectele crizei provocate de pandemia de COVID-19 a primit vineri aprobarea finală, prin parafarea acestuia de către președintele Parlamentului European, David Sassoli, și de premierul Portugaliei, Antonio Costa, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Pachetul, cunoscut sub numele de mecanismul european de redresare și reziliență, este în valoare de 672,5 miliarde de euro, informează site-ul agenției Agerpres, care citează DPA și AFP.

Aproape jumătate din această sumă, mai exact 312,5 miliarde de euro, va fi acordată sub formă de granturi pentru investiții și reforme în cele 27 de state membre ale Uniunii.

Pentru a accesa aceste fonduri, guvernele naționale vor trebui să își înainteze proiectele de cheltuieli până în data de 30 aprilie.

Restul banilor cuprinși în program vor fi acordați sub formă de împrumuturi statelor membre.

Proiectul a fost aprobat de Parlamentul European miercuri
Parlamentul European a dat undă verde miercuri pentru acest instrument, iar Guvernele statelor membre l-au aprobat joi seară.

Premierul Portugaliei, Antonio Costa, s-a deplasat vineri la Bruxelles pentru a semna documentul din partea statelor membre, alături de președintele Parlamentului European, David Sassoli. Semnarea documentului a avut loc în prezența președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Acest ultim pas permite intrarea în vigoare a Mecanismul de redresare şi rezilienţă.

Comisia Europeană, apel la statele membre
Comisia Europeană a lansat vineri un apel către statele sale membre pentru a „accelera” procedurile naţionale de ratificare a mecanismului care permite finanţarea planului de relansare post-COVID-19.

Până acum, doar șase state membre au ratificat acordul asupra „propriilor resurse”, o procedură care implică Parlamentul.

„A permite Comisiei să ridice bani pentru a investi este un act de înţelepciune şi de încredere. Noi facem apel către toate statele membre să ratifice decizia «resurse proprii» cât mai rapid posibil”, a subliniat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

David Sassoli a declarat la rândul său că ratificarea rapidă este foarte importantă, pentru ca fondurile să ajungă cât mai repede acolo unde este nevoie de ele.

„Dacă vaccinul este vitamina pentru revigorarea economiilor noastre, este esenţial ca statele să accelereze ratificarea pentru a permite Bruxelles-ului să finanţeze planurile de relansare naţionale”, a declarat la rândul său Antonio Costa.