Actualitate, Stiri

Măsuri de urgenţă pentru prevenirea inundaţiilor în Capitală

ANM a emis Cod portocaliu de inundaţii puternice

IMG_1684_2f3092ae21

Primarul Neculai Onţanu a activat, luni, Centrul Operativ al sectorului 2, având în vedere că în intervalul de timp 30 septembrie ora 21.00 – 2 octombrie, ora 02.00 a fost emisă de către A.N.M. atenţionarea meteo „Cod portocaliu” de inundaţii puternice.

În conformitate cu prevederile Ordinului comun nr. 1422/192 din 16 mai 2012 al Ministerului Mediului, Pădurilor şi Ministerul Administraţiei şi Internelor şi a Planului local al sectorului 2 pentru apărare împotriva inundaţiilor, s-au decis mai multe măsuri.

S-au stabilit legăturile de informare reciprocă privind modalitatea de lucru comună cu Apa Nova, Distrigaz şi Enel Muntenia Sud. Au fost stabilite zonele posibil-critice, unde ar putea apărea în cazul de ploi masive, acumulări de apă care ar putea afecta circulaţia rutieră.

Au fost stabilite resursele materiale şi umane de intervenţie astfel:

1) Apa Nova: – 5 hidrocurăţitoare, 5 echipaje cu motopompe

2) Administraţia Domeniului Public sector 2: 3 motopompe, 1 vidanjă, 4 autobasculante, 4 autospeciale, 1 PRB

3) SC Supercom SA: 3 autovidanje, 11 autoperii cu absorbţie, 17 cisterne cu utilaje conexe

4) Direcţia Civică Voluntară: 4 echipe a câte 10 persoane pentru intervenţie

5) SC Danex: 1 pompă de mare putere cu echipaj de intervenţie

6) Detaşamentele de pompieri de pe teritoriul sectorului 2: 9 autospeciale de intervenţie, 4 motopompe

7) Primăria Sectorului 2: staţia de potabilizare a apei care poate fi folosită în caz de nevoie

În total au fost mobilizate pentru intervenţie pe raza sectorului 67 de utilaje şi 203 personal de intervenţie.

În perioada de până la instalarea Codului portocaliu, precum şi pe toată durata de atenţionare meteo urmează ca: Apa Nova şi ADP sector 2 se ocupă de verificarea funcţionalităţii gurilor de scurgere, Poliţia Locală a sectorului 2 monitorizează cele 8 zone de intervenţie în care a fost împărţit sectorul 2, Ambulanţa Socială a Primăriei Sectorului 2 asigură 3 echipaje de medici, asistenţi sociali cu 3 maşini de intervenţie, Se instalează serviciul de permanenţă la toate instituţiile din subordinea Primăriei sectorului 2 care au atribuţii.

Începând cu ora 21.00, se pune la dispoziţia populaţiei un număr de apel de urgenţă permanent Telverde fără plată, cu numărul 0800.800.6000 pentru sesizarea oricăror situaţii în care se solicită intervenţia pe teritoriul sectorului 2. Centrul Operativ pentru intervenţie pe perioada Codului portocaliu este localizat la sediul Primăriei Sectorului 2.