Actualitate, Stiri

Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului, într-un dosar penal

Operelor lui Constantin Brâncuşi au fost distruse când au fost spălate sub presiune, exact ca o maşină

Brancusi

Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru distrugere în cazul operelor lui Constantin Brâncuşi din municipiul Târgu Jiu care, anul trecut, au fost spălate cu jet de apă sub presiune, în urma operaţiunii Poarta Sărutului îngălbenindu-se.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Gorj, Florin Roșca, a declarat, marţi, că a fost deschis un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la modul în care s-au realizat operaţiunile de spălare a operelor lui Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu.

Cercetările sunt coordonate de un procuror de la Parchetul Judecătoriei Târgu Jiu și vizează infracțiunea de distrugere. Ministerul Culturii a suspendat protocolul încheiat cu Primăria Târgu Jiu pentru monitorizarea stării operelor lui Constantin Brâncuşi, expuse în două parcuri din oraş, a anunţat secretarul de stat Radu Boroianu, precizând că decizia se va aplica, cel mai probabil, pentru o jumătate de an.

Secretarul de stat Radu Boroianu a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, la Târgu Jiu, că în cursul zilei a avut o discuție cu premierul Victor Ponta pentru a-l informa că Ministerul Culturii a decis să suspende protocolul în baza căruia Primăria Târgu Jiu era implicată în monitorizarea și îngrijirea operelor lui Constantin Brâncuşi din oraş.

Potrivit lui Boroianu, Comisia Națională a Monumentelor Istorice, Direcția de Patrimoniu din Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului au obligația să monitorizeze operele respective în perioada suspendării protocolului.

El a precizat că această decizie a fost luată în condiţiile în care, anul trecut, în timpul lucrărilor de întreţinere a operelor brâncuşiene, Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu nu a asigurat prezenţa unui expert care să supravegheze operaţiunile respective.

Pe de altă parte, secretarul de stat a dat asigurări că operele lui Constantin Brâncuşi nu au fost afectate în mod ireversibil după ce au fost spălate cu jet de apă sub presiune anul trecut.

„Eu nu pot să-l acuz pe bietul om de la capătul furtunului că i-a dat drumul așa. Probabil înainte spălase așa covoare de iută sau camioane. El nu a distrus, termenul e prea grav, a adus unele mici stricăciuni la marginile intervențiilor de dinainte făcute pe bază de var și de pulbere de travertin. Lucrurile sunt reversibile, nimic nu este stricat. Singura chestie mai ciudată, dacă vreți, a fost să constatăm că după acea intervenție piatra s-a albit. Culoarea travertinului este spre gălbui, deci opera nu s-a îngălbenit, așa cum se afirmase”, a mai spus Radu Boroianu.

 

 

blank