Masa de Crăciun
Social

Masa de Crăciun, mai scumpă în al doilea an de pandemie

Criza sanitară a mărit prețurile la raft cu câțiva zeci de lei față de anul trecut. Tot mai mulți români vânează reducerile dinaintea sărbătorilor de iarnă ca să poată umple masa de Crăciun. În plus, în multe orașe din țară, produsele se vând în cantități limitate.

Prețuri cu până la 25% mai mari

Masa de Crăciun,mai mai scumpă. Prețurile alimentelor se află pe un trend ascendent, iar față de anul trecut creșterea este de 15-25%. În aceste condiții, gospodinele își fac calcule din timp pentru ca de pe masa de Crăciun să nu lipsească tradiționalele sarmale, friptura de porc, cozonacul și aperitivele.

Dacă anul trecut un cuplu plătea pentru o masă de Crăciun cu fel principal și desert aproximativ 190 de lei, anul acesta, pentru același coș de produse, aceștia vor scoate din buzunare aproximativ 230 de lei.

Cel mai mult s-au scumpit uleiul, fructele, cartofii și carnea de porc. Acest lucru poate să determine pentru mulți români o regândire a meniului de Crăciun.

În prezent, 1 kilogram de carne de porc costă în jur de 20-25 de lei, față de 15-20 de lei, cât era anul trecut. Prețul diferă în funcție de locație și de sortimentul de carne. Un litru de ulei a ajuns la peste 7 lei, față de anul trecut când tariful său era 5 lei. Un kilogram de zahăr atinge acum 3 lei, față de 2,5 lei. Un kilogram de orez costă 7-8 lei, față de 5 lei anul trecut.

Ce spun analiștii economici

Pe lângă majorarea prețurilor alimentelor, față de anul trecut, a crescut ușor și salariul minim. Totuși, piața s-a confruntat cu un val de scumpiri la mai toate produsele, dar și la energie electrică, gaze și combustibil. Astfel că toate aceste creșteri ale alimentelor vor fi resimțite din plin de buzunarele românilor.

,,Coșul de consum de sărbători va fi mai scump față de anul trecut și nu mă aștept ca în următoarele șase luni să vedem o scădere a prețului alimentelor. Probabil, după trecerea perioadei de iarnă, o dată cu scăderea consumului de gaze, și o probabilă mărire a producției de petrol, să vedem prețuri mai mici la combustibili și gaze care să se transmită în prețul final al alimentelor. Cu toate acestea nu mă aștept la scăderi importante”, ne-a declarat profesorul de economie Florin Andrei.

Cum am ajuns să avem prețuri tot mai mari

Tendința scumpirilor a fost explicate de către analiști. Aceștia susțin că trendul a pornit de la nivel internațional și a ajuns și în piața noastră.

,,Creșterea inflației înseamnă de fapt o creștere generalizată a prețurilor. În primul rând avem de-a face cu o creștere a prețurilor în zona de energie, mai precis combustibili, electricitate și gaze naturale care se adaugă la prețurile de producție și procesare a alimentelor. Deși producția agricolă din 2021 a fost printre cele mai mari din ultimii ani, în România, acest lucru nu se vede în prețurile de vânzare ale pâinii sau altor alimente. Explicația vine din faptul că România este parte din sistemul global al comerțului cu cereale, iar pe piețele externe prețurile au crescut prin prisma recoltelor slabe ale marilor producători ca Brazilia, Canada și SUA”, mai spune Florin Andrei.

În ceea ce privește zona cadourilor, mulți specialiști și reprezentanți ai marilor magazine online, dau asigurări că marfa nu va lipsi din stoc.

Declarațiile lor vin în contextual în care criza containelor a afectat piața importurilor la nivel global. În plus, tariful transporturilor a crescut în unele cazuri și cu 40 de procente.

Totuși, majorările din piață par să se reflecte în consum. Potrivit unui studiu realizat de Compari, valoarea medie cheltuită pentru un cadou va fi de aproximativ 180 de lei, cu 40 de lei mai puțin decât anul trecut, semn că românii nu mai sunt dispuși să cheltuie la fel de mult.

blank