martor
International

Martor al masacrului de la Bucea: „Îi împușcau în ceafă sau direct în inimă”

Un martor al masacrului a povestit cum soldații ruși „spălați pe creier” împușcau oameni în buncăre. Invazia rusă în Ucraina s-a soldat cu 3.455 de victime în rândul populației civile, între care 1.417 decese și 2.038 de persoane rănite, potrivit celui mai recent bilanț al ONU.

Vadislav era somelier în Kiev, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina.

După declanșarea invaziei, acesta s-a întors acasă, la Bucea. Pe 2 martie, soldații ruși au intrat în oraș, iar toți civilii s-au ascuns în buncăre.

Acesta a dat de înțeles că masacrul în Bucea a început când au ajuns acolo milițiile cecene ale lui Ramzan Kadîrov.

Un martor îngrozit povestește că, în primele zile ale invaziei, rușii le-au oferit mâncare. Soldații au fost însă înlocuiți de alții și au scos din buncăr femeile, copiii, apoi bărbații.

„Ne-au pus în genunchi. Ne-au luat totul. Au început să verifice documentele, iar dacă găseau persoane care au participat la misiune în ATO (teritoriul ucrainean al regiunilor Donețk și Lugansk aflate sub controlul forțelor militare ruse și pro-ruse) sau erau înregistrate în Apărare, le împușcau pe loc.

Au fost verificate și tatuajele. Au omorât oameni doar pentru simplul fapt că purtau stema Ucrainei”, povestește Vladislav, pentru vot-tak.tv.

Victimele erau executate „fie în ceafă, fie în inimă”

Ucraineanul a mai povestit cum victimele erau împușcate „fie în ceafă, fie direct în inimă”.

Vladislav a mărturisit că s-a temut că va fi executat: „Pe prietenul meu l-au împușcat doar pentru că nu s-a grăbit spre casă, așa cum înșiși soldații ruși ne-au spus. Pe mine m-au întrebat unde locuiesc veteranii ATO și naționaliștii, dar nu am știut nimic. Pentru asta m-au bătut și m-au lovit în cap cu patul puștii”.

Situația a devenit și mai sumbră la sfârșitul lunii martie, când în oraș au venit militarii Kadyrovites, o grupare paramilitară cecenă, denumită după Ramzan Kadîrov.

Vladislav povestește că militarii l-au executat fără milă pe vecinul său pensionar, care stătea, inofensiv, pe bancă.

De asemenea, cecenii au ucis doi bărbați care mergeau să aducă apă. Bărbatul și cei rămași în viață i-au îngropat pe cei uciși în spatele garajelor, în pături. Nu au avut voie să meargă la cimitir, așa că morții au fost îngropați „pe unde s-a putut”.

blank