Politic, Stiri

Martin Schulz ne încurajează să-l votăm!

„Românii au un cuvânt de spus în legătură cu ce fel de Europă îşi doresc”

  martin-schulz

Românii au un cuvânt de spus în legătură cu cel fel de Europă îşi doresc şi ar trebui să se gândească la faptul că Parlamentul European ia decizii despre lucruri importante care îi afectează direct şi să nu se abţină de la dreptul la vot la alegerile europene din luna mai, a declarat sâmbătă, la Bucureşti, candidatul socialiştilor europeni la preşedinţia viitoarei Comisii Europene, Martin Schulz.

„Uniunea Europeană decide în legătură cu multe lucruri care afectează viaţa de zi cu zi a tuturor cetăţenilor europeni, inclusiv a românilor. Viaţa dumneavoastră, la fel ca a mea, este afectată direct de procesul de luare a deciziilor. Până în prezent, numirea celui mai înalt responsabil din Europa, preşedintele Comisiei Europene, era rezultatul unei înţelegeri în spatele uşilor între şefii de stat şi de guvern. Acum, cetăţenii, prin votul lor prin care trimit parlamentari în Parlamentul European, decid direct cine are o majoritate în Parlamentul European şi cine nu, deoarece Parlamentul European votează viitorul preşedinte al Comisiei”, a spus preşedintele Parlamentului European.

Prin urmare, a subliniat el, „românii au un impact direct şi un cuvânt de spus în legătură cu ce fel de Europă îşi doresc să vadă şi cine ar trebui să conducă Uniunea Europeană”.

Martin Schulz consideră că o explicaţie pentru prezenţa scăzută la vot o reprezintă dezechilibrul între impactul real al Parlamentului European şi percepţia publică.

„Impactul real al Parlamentului European, dreptul real de luare a deciziilor şi percepţia publică sunt complet dezechilibrate. Adevărata noastră putere politică nu este percepută în mod corespunzător. Asta încerc să schimb. De ani de zile, călătoresc pentru a face cunoscut Parlamentul European, pentru a-l face mai vizibil, mai transparent, cu o voce mai puternică”, a declarat candidatul socialist la preşedinţia viitoarei Comisii Europene.

El a precizat că „Parlamentul European este singurul loc unde, în Uniunea Europeană, deciziile sunt dezbătute şi luate în mod deschis, nu în spatele uşilor închise”.

„Orice cetăţean poate să vadă cine ce a decis. Însă, percepţia publică nu este aşa cum ar trebui să fie. Spre exemplu, în viaţa privată, când mă întâlnesc cu prietenii de la fotbal din trecut – ne întâlnim din când în când, ei îmi spun ceea ce-mi spun şi oamenii din România, acelaşi lucru: 75% din toate regulile vin de la Bruxelles, ok. Dar, trei minute mai târziu, îmi spun: Da, dar Parlamentul European nu are nicio influenţă. Dacă 75% din regulile europene vin de la Bruxelles, de ce Parlamentul European nu are nicio influenţă? Acest lucru este dezechilibrat”, a completat Martin Schulz.

„Votanţii români ar trebui să se gândească la faptul că Parlamentul European ia decizii în legătură cu lucruri importante care îi afectează direct şi nu ar trebui să se abţină de la dreptul de a decide cine sunt oamenii care iau decizii pentru ei”, a spus acesta.

Martin Schulz a fost prezent la evenimentul de lansare a candidaţilor alianţei electorale PSD-UNPR-PC la alegerile europarlamentare şi la cele parlamentare şi locale parţiale.

blank