Economic, Stiri

Marţi, încep audierile pentru un CA al BNR în comisiile de buget ale Parlamentului

Mugur Isărescu este din nou favoritul tuturor partidelor pentru un nou mandat de cinci ani

  isarescu audieri

Audierea candidaţilor pentru numirea unui nou Consiliu de Administraţie al Băncii Naţionale a României este programată să înceapă marţi, de la ora 10:00, în comisile de buget reunite ale Camerei şi Senatului, urmând ca şedinţa Comună a celor două camere să înceapă la ora 16:00. Mugur Isărescu este considerat favoritul pentru un nou mandat de Guvernator al băncii centrale bucurându-se atât de sprijinul alianţei PSD-PC-UNPC, cât şi al opoziţiei, informează jurnalul.ro. Practic Isărescu trebuie doar să îşi anunţe candidatura şi nu va avea nicio problemă în a obţine un nou mandat pentru următorii cinci ani. Isărescu este cel mai longeviv demnitar de după 1989. Conduce BNR începând din septemrbie 1990, timp în care la guvern s-au succedat nu mai puţin de 13 prim-miniştri.

CA al BNR este format din nouă membri, respectiv un guvernator, un prim-viceguvernator, doi viceguvernatori şi cinci membri şi este numit politic de către Parlament o dată la 5 ani. Mandatul actualului CA se încheie pe data de 9 octombrie, dar premierul Victor Ponta a anunţat că noul CA va fi desemnat luna aceasta. Potrivit algoritmului politic, PSD urmează să deţină 4 posturi în noul CA, iar UDMR, PNL, PC şi PDL câte un post.

PSD a anunţat că îi va susţine pe actualii membri Florin Georgescu, Marin Dinu şi Nicolae Dănilă. Al patrulea post ar urma să îi revină economistului Daniel Dăianu, au declarat surse politice. Dăianu a fost numit anul trecut prim-vicepreşedinte al Autorităţii pentru Supraveghere Fiscală, după ce anterior a fost consilierul onorific al premierului Victor Ponta. Dăianu a fost economist şef al BNR (1992-1997), ministru al Finanţelor (decembrie 1997 – sepembrie 1998) şi europarlamentar PNL (2007-2009).

UDMR o va susţine pe Agnes Nagy pentru un nou mandat. Liderul deputaţilor liberali, George Scutaru, a declarat că PNL a avut până acum două posturi şi după repartizarea din această săptămână a rămas cu o singură poziţie. Bogdan Olteanu şi-a depus deja CV pentru un nou mandat.

Din actualul Consiliu al BNR mai fac parte în prezent Cristian Popa (vicerguvernator), Napoleon Pop (membru din partea PNL) şi Virgiliu Stoenescu (membru). PDL nu şi-a anunţat încă favoritul pentru noul CA al BNR.

blank