IT&C, Stiri

Mark Zuckerberg vrea să dea internet gratuit săracilor

Facebook, Samsung, Nokia şi Qualcomm ar putea da internet celor 5 miliarde de săraci de pe planetă

mark zuckerbergComania Facebook spune că aproape 5 miliarde de oameni, din întreaga lume, nu au încă acces la internet, iar doar o treime din populaţia lumii are posibilitatea de a intra pe internet.

Mark Zuckerberg a iniţiat un parteneriat cu patru mari companii tehnologice – Samsung, Nokia, MediaTek şi Qualcomm – prin care vrea să permită extinderea accesului la internet pentru populaţia săracă. Grupul se va numi Internet.org.

„Există bariere uriaşe în statele aflate în curs de dezvoltare, în ceea ce priveşte conectarea şi aderarea la economia cunoaşterii. Internet.org reprezintă un parteneriat global care va încerca să depăşească aceste bariere”, a declarat într-un comunicat Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook. Internet.org vrea să dezvolte proiecte şi să mobilizeze companii şi Guverne pentru a extinde accesul la internet.

Facebook avea la jumătatea anului 1,15 miliarde utilizatori activi şi caută să-şi extindă amprenta, pentru a-şi consolida poziţia ca platformă de marketing şi advertising.

Companiile care au fondat proiectul vor împărtăşi din expertiza lor şi vor contribui cu resurse, infrastructură şi tehnologii pentru binele global. Ideea este de a dezvolta tehnologii ieftine, viabile şi de a scădea costul implementării internetului în ţările în curs de dezvoltare.

Printre partenerii noii organizaţii se numără Opera Software, dezvoltatorul browser-ului Opera, dar şi producătorul suedez de echipamente telecom Ericsson.

Principalele chestiuni pe care se va concentra Internet.org sunt reducerea costurilor asociate accesului la internet, eficientizarea transferului de date şi dezvoltarea şi sprijinirea unor noi modele de afaceri care să ajute la îmbunătăţirea accesului la internet. „Suntem hotărâţi să construim o societate în reţea, în care toţi şi toate vor fi conectate în timp real. Credem în conectivitate accesibilă la internet şi credem că accesul la internet îmbunătăţeşte vieţile oamenilor”, a declarat în comunicat directorul general al Ericsson, Hans Vestberg.

Zuckerberg a căutat în ultima perioadă să-şi extindă influenţa dincolo de chestiunile asociate strict poziţiei de CEO al Facebook. În luna aprilie, miliardarul a fondat, împreună cu alte nume mari din Silicon Valley, grupul de lobby Fwd.us, prin care încearcă să influenţeze reforma imigraţiei, o problemă politică sensibilă în SUA.

Google a anunţat recent un proiect propriu de extindere a accesului la internet, denumit „Project Loon”. Compania vrea să utilizeze baloane cu aer cald, ridicate până la marginea atmosferei, pentru a conecta la internet populaţia din regiuni izolate ale lumii.

Nokia şi Ericsson aveau deja iniţiative în acest domeniu, primii oferind telefoane ieftine şi servicii speciale în Mexic şi India, în vreme ce Ericsson a oferit comunicaţii mobile pentru 6 miliarde de oameni.

Pe lângă faţa umanitară a proiectului nu trebuie uitat faptul că Facebook este listat pe bursă de la începutul acestui an, iar mai mulţi abonaţi aduc mai mulţi bani imperiului construit de Mark Zuckerberg.

blank