Preşedintele Facebook, Mark Zuckerberg, spune că marile grupuri care deţin reţele de socializare nu ar trebui să se poziţioneze ca arbitri ai discursului politic online. Zuckerberg reacționează în contextul în care preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va reglementa companiile din domeniu.

„Nu cred că Facebook sau platformele de internet în general ar trebui să fie arbitri ai adevărului”, a spus Zuckerberg într-un interviu care s-a transmis joi la postul de televiziune CNBC, adăugând că este o „linie periculoasă”, potrivit BBC.

Donald Trump va emite un ordin executiv pentru reglementarea „social media”, a precizat Casa Albă
The New York Times a relatat anterior că ordinul ar putea eroda protecţia pentru aceste grupuri, în termeni de responsabilitate pentru conţinutul postat pe platformele lor.

Liderul american a avut o reacţie furioasă în această săptămână la adresa Twitter, reţeaua rivală a Facebook
Reacția vine după ce platforma a introdus o semnalare de verificare a faptelor la una dintre postările preşedintelui prin care îşi exprima opoziţia faţă de votul prin corespondenţă.

Menţiunea indica faptul că preşedintele face afirmaţii false că votul prin corespondenţă ar duce la fraude masive, în contextul unei dispute între democraţi şi Trump în legătură cu extinderea posibilităţilor prin care populaţia să îşi exprime votul în acest an electoral pe fondul pandemiei.

Trump a susţinut că vocile conservatoare sunt reduse la tăcere şi, dacă acest lucru continuă, a ameninţat că va „reglementa ferm sau chiar va închide” reţelele de socializare.

Citeste si...
Consilierul lui Donald Trump, depistat pozitiv cu coronavirus

Zuckerberg a spus că, deşi Facebook nu vrea „să stabilească ce este adevărat şi ce este fals” în privinţa discursului politic, compania are limite, în special în privinţa informaţiilor medicale false, suprimarea votului sau înşelătoriile.

„Dar cred că, în general, trebuie să permitem existenţa cât mai multor voci posibile, şi să acordăm un respect special discursului politic”, a mai spus co-fondatorul Facebook

Trump anunță că va ordona revizuirea „practicilor incorecte şi care induc în eroare” utilizate de platformele Facebook şi Twitter
Preşedintele SUA Donald Trump va emite joi seară o ordonanţă executivă prin care va modifica cadrul de reglementare destinat activităţilor reţelelor de socializare online, în contextul disputei cu platforma de microblogging Twitter, afirmă surse citate de agenţia Reuters şi de ziarul New York Times.

Ordonanţa prezidenţială va modifica legea numită Secţiunea 230, care protejează în prezent platformele de socializare online de responsabilitatea pentru conţinutul postat de utilizatori
De asemenea, potrivit unor oficiali din cadrul Administraţiei de la Washington, preşedintele Donald Trump va ordona revizuirea „practicilor incorecte şi care induc în eroare” utilizate de platformele Facebook şi Twitter. Autoritatea de reglementare în domeniul Internetului va revizui şi sistemul spaţiilor publicitare de pe aceste reţele de socializare online, cu argumentul că „încalcă principiile libertăţii de exprimare”.

Cel mai probabil, măsurile vor fi contestate în instanţă.