Featured, Showbiz

Marius Vizante susține că ultima roață de la caruță este cultura și militează pentru deschiderea sălilor de spectacole

Actorul Marius Vizante a lansat o campanie de sensibilizare a tuturor politicienilor, inclusiv a președintelui Klaus Iohannis, cu privire la situația artiștilor independenți, care sunt afectați financiar din cauza restricțiilor cauzate de pandemie.

El a lansat o acțiune de strângere de semnături pe internet, printr-o scrisoare deschisă care se numește ”Avem dreptul la cultură – deschideți sălile de spectacol”.

Marius Vizante cere deschiderea sălilor de spectacol în România, atrăgând atenția că, în rândul artiștilor de orice fel – actori, muzicieni, dansatori, etc – ”există senzația” că Guvernul aplică în prezent ”dubla măsură”, deoarece, deși teatrele și cinematografele sunt închise, accesul este liber în biserici, mall-uri sau sălile de jocuri mecanice.

”Trebuie să mărturisesc că există această senzație, a unei duble măsuri, aică sunt alte locuri cu aglomerări umane care sunt deschise, funcționează. Știu și eu, de la lăcașurile de cult, incintele de jocuri de noroc, mijloacele de transport în comun și așa mai departe. Deci sunt locuri închise care funcționează în mod legal.

Iar când spunem actori trebuie să ne referim la toți actorii participanți la spectacol, adică cei de pe scenă, cei din jurul scenei, cei care fac posibil spectacolul și mai ales, și nu în ultimul rând, foarte important, nu trebuie să uităm de actorul principal: spectatorul. Spectacolul se adresează spectatorilor, iar ei sunt milioane. Ei bine, noi cei care facem spectacolele, și spectatorii, cei care se bucură de ele, practic, nu ne bucurăm de aceeași măsură. Și stăm să ne întrebăm, de ce?”

Marius Vizante atrage atenția că, în timp ce un actor angajat a primit salariul în această perioadă dificilă a pandemiei de Covid-19, chiar dacă nu au mai existat spectacole, un actor independent nu s-a descurcat la fel de bine, ba dimpotrivă.

În opinia sa, dacă situația aceasta va mai dura mult, va duce la apariția unor ”derapaje sociale majore” în rândul artiștilor din România.

”Iată un subiect extrem de important, acela al artiștilor independenți, al artiștilor care nu au venituri din salarii, pentru că ei nu sunt angajați undeva, și atunci, în această situație, ei au rămas complet fără venituri. Asta este o situație foarte gravă, îi aduce la niște derapaje sociale majore, dacă continuă situația asta. Acei oameni nu vor mai fi capabili să-și plătească facturile, pur și simplu, să-și asigure traiul. Adică situațiile tind să devină grave, nu e o fandoseală a unor artiști care s-au plictisit că au stat 6 luni acasă. Nu. Sunt artiști, cum e și cazul meu, care sunt angajați. Eu mi-am primit salariul în perioada asta, însă sunt mulți alții care nu au nicio sursă de venit. Și eu și mulți alți colegi de ai mei ne rotunjeam veniturile, și ajungeam la un trai decent ca artist, și din activități independente.

Pentru că, încă o dată: salariile în lumea artei nu sunt foarte mari. Poate doar cei mai cunoscuți, mai iluștri dintre noi, să aibă niște salarii oarecum decente la nivelul european, dar restul nu. Și atunci, și ei, la rândul lor, își rotunjeau ca și mine, veniturile din activități independente. Asta ar fi o problemă foarte serioasă și ține, evident, de gestionarea vieții de zi cu zi.” – a mai spus actorul pentru ȘtirileProTV.ro.

”Oare cultura este ultima roată a căruței” în România?

Marius Vizante subliniază încă o dată că, în momentul de față, restricțiile impuse de Guvern pentru reducerea numărului de îmbolnăviri cu Covid-19 se aplică doar în cazul anumitor categorii sociale, ceea ce îl face să se întrebe, retoric, dacă nu cumva, în România, ”cultura este ultima roată a căruței”
.
”Dar pare a fi o dublă măsură. Și dă naștere unor interpretări, unor teorii ale conspirației, lucruri care nu fac decât să strice. Noi am înțeles cu toții că e o situație complicată. Mulți dintre noi, inclusiv eu, ne-am făcut portavocea celor care ne conduc astăzi, îndemnând oamenii să fie atenți, să fie responsabili, să stea acasă. Noi am stat acasă și așa mai departe. Nu ne-am expus. Însă văzând cum se întâmplă lucrurile în alte domenii ne punem întrebarea: oare cultura este ultima roată a căruței? Oare e ceva neînregulă aici? Înțelegem că există priorități. Sunt 6 luni, 5 luni de când se întâmplă să se preocupe toată conducerea țării de aceste priorități. Ar fi cazul să se uite și la artiști, cei care îi sprijină pe artiști în producție, și mai ales la public. Cultura nu e un lux, cultura e un factor esențial al civilizației și nu trebuie să fie ultima roată a căruței.” – a spus el.

Întrebat dacă, în cazul deschiderii sălilor de teatru și a cinematografelor, nu apare riscul apariției de noi cazuri de îmbolnăviri, actorul a dat exemplul mijloacelor de transport în comun sau a cluburilor de pe litoral, unde există deja aglomerație.

Marius Vizante spune că, în opinia sa, măsurile referitoare la activitățile pe timp de pandemie, în România, ar trebui aplicate unitar.

”Hai să vedem statisticile. A crescut numărul de îmbolnăviri în biserică? A crescut numărul de îmbolnăviri în mijloacele de transport în comun? În cazinouri? La păcănele, la mall-uri? Și așa mai departe. În cluburile de pe litoral, pe plajele înțesate de cetățeni dezinhibați? E drept, trebuie să fim responsabili, trebuie să înțelegem toate riscurile, dar hai să le aplicăm într-un mod unitar. Există această senzație, că suntem lăsați la urmă. Că suntem nedreptățiți, poate. Să zicem. Judecați altfel, ar fi mai corect. Nu e un act de furie, nu e un act de revoltă, ci pur și simplu e o întreare îndreptățită. Și nu e a mea, e a tuturor artiștilor. Eu acum mă adresez cumva, gândindu-mă și la muzicieni, și la artiști plastici, și la artiștii de circ, la dansatori, la coregrafi și la tot aparatul care îi ajută pentru ca ei să strălucească pe scenă. Și nu în ultimul rând la spectatori, evident, că de aia mă și adresez în petiție spectatorului.” – a declarat actorul pentru www.stirileprotv.ro.

blank