Featured, Social

Marirea alocatiilor copiilor creste deficitul bugetar

Președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea a propus un amendament, adoptat joi în plenul reunit, care prevede o creștere a deficitului bugetar la 2,76%, de la 2,55% cât era prevăzut inițial în proiectul de buget, bani prin care vor fi majorate alocațiile pentru copii.

„La articolul 65 din Regulamentul comun al 3 spune că în plenul celor două Camere se pot formula amendamente de corelare tehnico-legislativă, amendamentele se depunîn scris la președintele de ședință. Pentru a face ca amendamentul discutat mai devreme în legătură cu majorarea sumei pentru asistență socială, pentru a-l face aplicabil acest amendament demagogic, care nu poate fi pus în practică, printr-un simplu motiv că sursa de finanțare indicată este excedentul bugetului asigurărilor sociale de stat. Oricine are minime cunoștințe că sumele din bugetul asigurărilor sociale de stat nu pot fi folosite pentru cheltuieli ale bugetului de stat. Alocațiile reprezintă chelutuială de la bugetul de stat. În consecință amendamentul rămâne același, dar sursa de finanțare o constituie majorarea deficitului bugetar de la 36.156,8 mlilioane lei la 38.287,33 milioane lei. Astfel deficitul bugetului general devine 2,76 din PIB. După ce legea bugetului de stat va intra în vigoare, Guvernul trebuie să emită OUG pentru a modifica Legea alocațiilor de stat pentru a se putea mării într-adevăr alocațiile pentru copii”, a declarat Liviu Dragnea, de la tribuna plenului reunit al celor două Camere, unde este dezbătut bugetul pe 2019.

Amendamentul la Anexa 3, Ministerul Muncii și Justiției Sociale și a fost adoptat cu 218 pentru, iar doi parlamentari nu și-au exprimat votul.

Dragnea a adăugat că vineri, în plenul reunit va fi modificată Legea privind plafoanele, pentru a modifica deficitul și că diferența între amendamentul său și cel propus de PNL pentru mărirea alocațiilor pentru copii este doar sursa de finanțare.

Inițial Parlamentul a adoptat, joi în plen reunit, un amendament al deputatului PNL Robert Sighiartău care prevede majorarea alocației copiilor, cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani,de la 84 de lei la 150 de lei.

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019. Potrivit proiectului de lege, plafoanele nominale ale cheltuielilor totale pentru bugetul general consolidat pentru anul 2019 este de 335.076,8 milioane lei, din care 102.420,1 milioane lei reprezintă cheltuielile de personal.

„Plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este în anul 2019 de -2,55%, iar în anul 2020 de -2,10%. (2) Plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este de 10,0% în anul 2019 și de 9,7 % în anul 2020”, prevede articolul 2 din proiectul de lege.

blank