Economic, Featured

Mariana Gheorghe pleacă din fruntea Petrom. Ultimul român din conducerea companiei petroliere părăsește fostul colos de stat

Consiliul de Supraveghere al Petrom a numit-o pe Christina Verchere, 46 de ani, în funcția de președinte al directoratului și director general al Petrom, potrivit unui comunicat al societății.

”În ședința de astăzi, Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom S.A. a numit-o pe Christina Verchere (46) în funcția de Președinte al Directoratului și Director General Executiv (CEO) al OMV Petrom.

În conformitate cu Actul Constitutiv al OMV Petrom, numirea a fost făcută pentru perioada rămasă din mandatul Marianei Gheorghe, respectiv până pe data de 16 aprilie, 2019. Christina Verchere a acceptat numirea și va prelua poziția în funcție de disponibilitate, cel mai târziu începând cu 21 mai 2018.

Înainte de ședința Consiliului de Supraveghere de astăzi, Mariana Gheorghe a renunțat la mandatul de Președinte al Directoratului și CEO al OMV Petrom. Renunțarea va deveni efectivă la momentul în care succesoarea va prelua funcția, cel mai târziu pe 20 mai 2018”, anunță un comunicat Petrom.

OMV deține 51% din Petrom, Ministerul Energiei controlează 20,6%, Fondul Proprietatea are 12,56%, iar 15,78% din titluri sunt controlate de micii acționari de pe bursă.

Petrom, companie strategică pentru România

Petrom este a doua companie a României în funcție de vânzări, după Dacia. Petrom extrage întreaga cantitate de țiței a României și jumătate din producția de gaze.

Societatea deține cel mai mare număr de benzinării din România și are stații de distribuție și în Moldova, Bulgaria și Serbia. De asemenea, deține rafinăria Petrobrazi.

Petrom are în plan extragerea de gaze naturale din Marea Neagră, unde deține o serie de perimetre împreună cu gigantul american Exxon. Acestea trebuie să intre în funcțiune în 2020.

Colaborarea OMV-Gazprom, acum tot mai aproape

Potrivit unor surse Libertatea, OMV a forțat plecarea Marianei Gheorghe în contextul acuzațiilor lansate în cadrul Comisiei ANRE la adresa Petrom.

Potrivit surselor, OMV încearcă să schimbe românii cu funcții-cheie din cadrul Petrom.

Anterior, OMV și gigantul rus de stat Gazprom au încercat o colaborare mai apropiată. Inițial, Gazprom a vrut să cumpere 100 de benzinării de la Petrom, dar nu a reușit.

Ulterior, presa a scris de tentativa Gazprom de a prelua o serie de rafinării ale OMV. Nici această tranzacție nu s-a realizat.

Tot ce a primit Gazprom de la OMV a fost o serie de zăcăminte marine din Norvegia.

Numai că OMV are nevoie de sprijinul Gazprom deoarece trebuie să își înlocuiască rezervele.

OMV a primit de la Gazprom cote minoritare într-o serie de zăcăminte din Siberia în cadrul schimbului cu activele din Norvegia.

De asemenea, OMV este parte a consorțiului care vrea să realizeze gazoductul Nord Stream 2, alături de Gazprom.

Petrom a fost privatizată de către statul român în 2004. Anterior, OMV a vrut să participe împreună cu Gazprom la achiziția Petrom, dar în final austriecii au participat singuri la procedură.

blank