Sport, Stiri

Mariana Bitang şi Octavian Bellu, despre ADEVĂRATELE MOTIVE ale RETRAGERII

Mariana Bitang şi Octavian Bellu şi-au anunţat luni retragerea din poziţiile de antrenori ai lotului olimpic român de gimnastică. De numele celor doi se leagă cele mai de seamă succese ale gimnasticii româneşti. Împreună, Mariana Bitang şi Octavian Bellu au explicat, la REALITATEA TV, care au fost motivele retragerii.

512029_belu_bitang_72701000

Mariana Bitang a răspuns, alături de Octavian Bellu, la Realitatea TV, despre motivele care au dus la această decizie.

“E de datoria mea să vă asigur că şi colegii care antrenează lotul vor face aceleaşi lucruri pe care le făceam noi, poate chiar mai bine. S-au pus întrebări de ce niciunul dintre noi nu figurează pe lista deplasării în China. Din păcate, presa e interesată de gimnastică doar la competiţii sau când se întâmplă ceva spectaculos. Fiecare dintre noi avem o traiectorie, mai venim, mai plecăm…urmează alţii. E un circuit firesc, ca şi la gimnaste”.

Octavian Bellu a explicat cum l-a influenţat faptul că nu a reuşit să câştige şefia Comitetului Olimpic Sportiv Român (COSR).

“Nu e neapărat motivul acela. Acea întâmplare a declanşat o reevaluare a poziţiei şi rolului nostru în acest sistem.

Am considerat că e momentul să sprijinim gimnastica din altă postură, nu neapărat din cea de antrenor coordonator. Am anunţat acest lucru din luna iunie, sunt 5 antrenori la lot, care vor duce mai departe ştafeta. Vom fi alături de ei din postura de sfătuitori, consilieri şi le vom fi alături în acel proiect: “Ţară, ţară, vrem campioane”. Privim către viitor, către Olimpiada dn 2024 şi vrem să evităm momentele în care să nu avem cu ce să compunem o echipă.

Nu legaţi decizia mea de acea întâmplare -n.r. de faptul că nu a câştigat preşedinţia COSR. Pur şi simplu am simţit nevoia să iau o poziţie faţă de un sistem care m-a condamnat la locul de muncă şi nu îmi dă şansa decât să stau şi să fabric medalii. Nimeni nu e de neînlocuit. N-aş vrea să fim priviţi ca nişte oameni care se îndepărtează de un fenomen care le-a adus atâta succes şi atâtea satisfacţii şi vrem să dăm o şansă antrenorilor tineri, noi fiindu-le oricum alături”, a mai adăugat Bellu.

Mariana Bitang: “Noi am anunţat în cadrul biroului federal, unde era şi un reprezentant al Ministerului. Evident că noi colaborăm în continuare şi că vom fi în continuare în apropierea lotului. Nu ştiu cum de a aflat abia acum presa. Poate pentru acelaşi motiv pentru care am amintit la început, că gimnastica devine subiect major în apropierea competiţiilor majore.

Nu cred că ar fi trebuit să aibă un anumit timp de comportament, pe care l-au avut, faţă de Tavi. În momentul în care un sistem te împinge într-un colţ, îţi pui întrebarea dacă e locul tău în acel sistem şi dacă mai are sistemul nevoie de tine.

Nu e nicio frustrare pentru că Bellu nu a câştigat COSR. Dacă au intrat în cursă, el şi Lipă, e că o parte din lumea sportului le-a cerut asta. Noi rămânem cu satisfacţia că toate aceste medalii le-am câştigat într-o luptă cu cei mai buni, cu cărţile pe masă. (…) Privim cu demnitate şi mândrie în urmă. Sper ca povestea de succes a gimnasticii româneşti să continue şi să vorbim şi peste 10-15 ani despre campioane. Nu are importanţă ce ne-a deranjat pe noi. Suntem oameni, avem sentimente, avem resentimente”.  

Octavian Bellu a explicat şi care sunt proiectele de viitor şi a ţinut să infirme orice zvonuri privind oferte din străinătate: “Am un proiect important: “Ţară, ţară, vrem campioane”. Oferte avem de oriunde din lume, în fiecare zi. Dacă n-am răspuns la tinereţe nu voi răspunde acum, la vârsta maturităţii”.

“Nu am abandonat total fetele, doar că implicarea nu a mai fost cea a unui antrenor coordonator”, a conchis Mariana Bitang.