Actualitate, Stiri

Maria Tănase, cântăreața de muzică populară a fost agent secret

Un secol de la naşterea Mariei Tănase, simbolul muzicii populare româneşti, dar şi a celei lăutăreşti

maria_tanase_agent_secret_58afa518c3d3f5_70998500

Viaţa profesională a Mariei Tănase, supranumită „Edith Piaf” a României, este departe de a se fi desfăşurat doar pe scenă. Maria Tănase a lucrat ani în şir pentru Serviciile Secrete, susţin unii istorici.

Ivor Porter, un capitan englez, agent britanic in Romania, care l-a cunoscut foarte bine pe Eugen Cristescu, seful SSI, scrie in memoriile sale ca „Eugen Cristescu avea intotdeauna ca predilectie femeile mai mature”. Dintre fostele sale prietene sau partenere, Serviciile Secrete le-au identificat pe Molda Zisu, Ileana Baston si Maria Tănase, scrie evz.ro.

Eugen Cristescu, seful Serviciului Secret de Informatii (SSI) in perioada 1940-1944, a fost numit de Ion Antonescu pe 15 noiembrie 1940. Cristescu – un adevarat specialist al Serviciilor Secrete – lucra profesionist, dar fara prea multe scrupule.

Scriitorul Mihai Pelin, cercetator al arhivelor Securitatii, afirma in lucrarea sa „Un veac de spionaj, contraspionaj si politie politica” ca Maria Tănase avea la sfarsitul anilor ‘30 relatii foarte apropiate cu Maurice Negre, corespondentul de la Bucuresti al agentiei de presa Havas si rezident al serviciilor speciale franceze.

„In mai 1939, corespondentul a fost surprins de politie in timp ce fotografia obiective militare din zona de granita Turtucaia. Maria Tanase, care se bucura de influenta in epoca, a intervenit imediat la politie si la Directia Presei ca sa se aplaneze scandalul”, scrie Mihai Pelin in „Dame si ziaristi”.

In 1940, in plin razboi, Maria Tănase face un prim turneu in Turcia, ori Istanbulul si Ankara erau la data aceea locul de intalnire a celor mai importanti agenti secreti.

maria-tanase3

Artista are ocazia sa cante in fata presedintelui tarii Iamet Inonu, dar are si multe intalniri care raman invaluite in mister. In mod aproape firesc, la intoarcerea in tara este luata „in vizor” de Serviciul Secret al armatei germane Abwehr, care incearca printr-un maior s-o recruteze. Conform arhivelor Serviciului Secret de Informatii din Romania, condus de Eugen Cristescu, Maria Tănase a refuzat.

Astăzi se împlinesc 100 de ani de la naşterea Mariei Tănase, care este celebrată inclusiv de google.ro. Maria Tănase se angajează, în 1930, la „Bufet de 7 lei”, unde îl cunoaște pe Sandu Eliad, cel care o va prezenta mai târziu folcloristului Harry Brauner. Se va căsători mai târziu cu juristul Clearch Raul Victor Pappadopulo-Sachelarie (Clery Sachelarie) în decembrie 1950. A cântat în numeroase restaurante și localuri bucureștene (mai ales în perioada interbelică): „Neptun”, „Café Wilson”, „Parcul Aro”, „Luxandra”, „Luther”, „Continental”, „Prispa-naltă” din Piața Obor.

În primăvara anului 1963, fiind într-un turneu la Hunedoara cu Taraful Gorjului, Maria Tănase află că este bolnavă de cancer la plămâni. Întrerupe turneul, rugând-o pe Mia Braia să o înlocuiască. Pe 2 mai ajunge acasă, în București. Se stinge din viață la Spitalul Fundeni, pe 22 iunie 1963, la ora 14.10. S-a estimat că la înmormântarea ei au petrecut-o peste un milion de oameni. (I.G.)

 

 

blank