International, Stirea Zilei

Margaret Thatcher a murit

Marea Britanie isi ia ramas-bun de la “Doamna de Fier”, Margaret Thatcher

Margaret ThatcherBaroneasa Margaret Thatcher a murit la varsta de 87 de ani, suferind un atac cerebral. Aceasta a fost apreciata de Marea Britanie, reusind performanta de a avea cel mai lung mandat de prim-ministru, fiind aleasa de trei ori consecutiv (1979, 1983, 1987), singura figura politica care a reusit sa o egaleze fiind Tony Blair, in anul 2005.

Margaret Tacher nu a fost mereu iubita de catre poporul britanic, dar prin vointa si multa munca tocmai pentru ei, a ajuns o voce importanta in cadrul Partidului Conservator, un purtator de cuvant abil dar si o sustinatoare a reformelor, legalizarii avorturilor sau a dezincriminarii homosexualitatii.

Baroneasa Thatcher, nascuta cu numele Margaret Roberts, a ajuns deputat conservator in Finchley (Londra) in anul 1959. Aceasta a detinut functia de ministru al Educatiei si a candidat tocmai impotriva premierului Edward Heath pentru postul de lider al Partidului Conservator in 1975. Margret a castigat ulterior alegerile generale in anii 1979, 1983 şi 1987.

Viata celebrei baronese nu a fost una usoara, aceasta fiind nevoita sa isi sacrifice viata personala, fiind mai mereu plecata si lasandu-si familia singura.

“Sa fii premier presupune sa ai o viata solitara. Intr-un fel, asa ar trebui sa fie. Nu ai cum sa fii un bun conducator daca faci bai de multime. Cat timp Denis (n.r. sotul acesteia, Denis Thacher) a fost langa mine, nu m-am simtit niciodata singura. Ce mai barbat! Ce mai sot! Ce mai prieten!”, a spus la un moment dat Margaret.

Baroneasa Maragret Thacher urmeaza, dupa funeralii, sa fie incinerata. .