recalculare a pensiilor. Ce trebuie să faci pentru a primi bani în plus, pas cu pas
Social

Marea recalculare a pensiilor. Ce trebuie să faci pentru a primi bani în plus, pas cu pas

Recalculare pensii. Președintele Casei de Pensii a anunțat de ce sumă de bani vor beneficia pensionarii, dar și ce alte schimbări se vor mai produce.

O parte din pensionarii din România vor beneficia de bani în plus, după aplicarea noii legi a pensiilor. Președintele Casei de Pensii a anunțat că a început recalcularea pensiilor, dar și când vor fi trimise sume mai mari pentru vârstnici.

Acest lucru se va întâmpla după finalizarea procesului de evaluare a dosarelor de pensii. mai exact până la finalul anului 2022, a anunțat președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu. Calculele au fost făcute în funcție de legi diferite, dar totul se va schimba.

Este vorba de un proiect de lege care stabileşte noi categorii de locuri de muncă încadrate în condiţii speciale – personal din sectorul construcţii maşini care desfăşoară activităţi în turnătoriile de oţel, fontă, aliaje neferoase, de precizie şi de cuzineţi, precum şi la forje. Se va face recalcularea pensiilor, la cerere, pentru persoanele cu drepturi de pensie deja stabilite, care dovedesc stagii de cotizare realizate în activităţile desfăşurate în sectorul construcţii maşini, în locuri de muncă încadrate anterior datei de 1 aprilie 2001 în grupa I de muncă şi asimilate condiţiilor speciale de muncă.

Un nou proiect de lege

„În sensul prezentei legi, locurile de muncă în condiţii speciale sunt cele din sectorul construcţii maşini, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în următoarele activităţi specifice: turnarea pieselor şi lingourilor de oţel, în turnătoriile de oţel, turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase şi pieselor cu modele uşor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase şi turnătoriile de precizie, forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forţă în secţiile de forjă, turnarea cuzineţilor din aliaje neferoase pe suport de oţel în turnătoriile de cuzineţi, activitatea desfăşurată de către ingineri, subingineri şi tehnicieni, pe durata a cel puţin 50% din timpul normal de muncă în secţiile de producţie respective, activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie ale minelor de minereuri”, prevede proiectul.
recalculare a pensiilor. Ce trebuie să faci pentru a primi bani în plus, pas cu pas
Bani în plus pentru pensionari

Daniel Baciu a vorbit și despre eliminarea inechităților din ultimii 20 de ani de zile. În România, sunt pensionari care încasează sume de bani diferite, având același stagiu de cotizare, dar lucrurile se vor schimba.

„Nu vreau să mă refer strict la cifre. Nu sunt relevante în momentul acesta. Important este și cum va ieși noul act normativ, noua lege a pensiilor. Importantă este acea formulă care va duce eliminarea acestor inechități. Evident că, în urma acestei recalculări, acele pensii care sunt în interiorul aceluiași număr de puncte și au un cuantum inferior celor care au ieșit cu o pensie mai mare să fie adus la același cuantum. (…)

După această recalculare, o parte din pensionari vor primi în plus la pensie, în funcție de data ieșirii la pensie. Asta, pentru a reuși să facem o aplatizare. În sensul că la aceleași contribuție egală să avem pensii egale în plată. Dacă reușim să terminăm în termen acest proces de evaluare, recalcularea va fi foarte facilă de făcut dacă reușim să încheiem acest proces de evaluare a dosarelor de pensii în decembrie când vin pensiile”, a explicat președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, într-o intervenție televizată la Antena 3.