Muftiatul Cultului Musulman din România renunţă la construirea Marii Moschei din Bucureşti, din cauza fondurilor insuficiente. Statul român a primit înapoi terenul de 1,1 ha din Bulevardul Expoziţiei, pe care ar fi urmat sa fie ridicată CEA MAI MARE moschee dintr-o ţară creştină.

Muftiatul Cultului Musulman din România renunţă la construirea Marii Moschei din Bucureşti, din cauza fondurilor insuficiente. Statul român a primit înapoi terenul de 1,1 ha din Bulevardul Expoziţiei, pe care ar fi urmat sa fie ridicată cea mai mare moschee dintr-o ţară creştină.

„Nu am mai putut continua proiectul cu moscheea, nu cu mega-moscheea, dar acest lucru nu s-a datorat unor voci care au apărut în ţară şi s-au împotrivit acestui proiect“, a declarat muftiul Iusuf Murat.

Până la trei milioane de euro ajungeau costurile Marii Moschei, bani pe care statul turc ar fi trebuit să îi suporte în întregime. Oprirea finanţării este o decizie luată la Ankara.

Guvernul român a alocat în 2015 un teren de 1,1 hectare, lângă Romexpo, Muftiatului Cultului Musulman, pentru a construi un centru care să cuprindă o moschee, o bibliotecă, două săli de curs pentru şcoala de weekend a copiilor şi o cantină socială pentru nevoiaşi.

După aflarea veştii construirii celei mai mari moschei dintr-un stat creştin, românii au protestat de mai multe ori.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=cTQg6XJxJ8M]

În 2015, sloganul „Nu vrem mega-moschee în Bucureşti” s-a auzit în Piaţa Universităţii. O altă manifestaţie a avut loc în august 2015, când mai multe persoane au adus şapte purcei vii vopsiţi cu roşu, galben şi albastru pe terenul  din Bulevardul Expoziţiei. De asemenea, două carcase de porci congelate au fost îngropate pe acel teren. Mai târziu, aproximativ 200 de persoane au participat la o slujbă de sfinţire a o sută de cruci de lemn, pe terenul alocat de Guvern Cultului Musulman pentru construcţia unei moschei.

Muftiul Murat Iusuf, şeful Cultului Musulman din România, s-a declarat atunci „întristat şi jignit”.

Potrivit muftiyat.ro, oficial, în România sunt 67.000 de credincioşi musulmani. Cei mai mulţi sunt în Dobrogea. Totodată, 9.000 de musulmani locuiesc în Bucureşti.