International, Stiri

Marea Britanie se DESTRAMĂ după 307 ani. Sondajul care i-a trezit la realitate

Un sondaj referitor la intenţia de vot în cadrul referendumului care va fi organizat în Scoţia, pe 18 septembrie, privind desprinderea de Marea Britanie, arată că 42% din alegători sunt pentru – cel mai mare procent în favoarea separării de până acum.

marea-britanie-se-destrama-dupa-307-ani-sondajul-care-i-a-trezit-la-realitate-274036

Sondajul, efectuat în perioada 28 august – 1 septembrie arată că 42% dintre repondenţi vor independenţa, în timp ce 48% optează pentru rămânerea în cadrul Marii Britanii. 8% au spus că nu au o opţiune, în timp ce 2% au spus că nu intenţionează să voteze.

Sondajul, organizat de agenţia YouGov, arată o schimbare majoră de atitudine în privinţa intenţiei de vot. Cu doar o lună în urmă, diferenţa dintre scoţienii care preferau rămânerea în cadrul Marii Britaniei faţă de cei care doreau independenţa era de 22%. În prezent, diferenţa s-a micşorat la 6%.

Acest lucru poate fi pus pe seama dezbaterilor televizate între cei care vor independenţa şi cei care preferă actualul statut al Scoţiei, dezbateri în care adepţii independenţei s-au impus, potrivit analiştilor politici.

De asemenea, Partidul Laburist din Scoţia, care avertizase în trecut asupra reculului economic pe care independenţa l-ar genera, a îndulcit acum tonul.

Astfel, este pentru prima dată când politicienii britanici sunt confruntaţi cu perspectiva concretă că Scoţia va rupe uniunea cu Anglia după 307 ani.