Juncker: Nu voi sta în genunchi în faţa Londrei

 guindos_juncker

Fostul premier luxemburghez Jean-Claude Juncker a asigurat că nu se va pune „în genunchi” pentru ca Londra să-i susţină candidatura la preşedinţia Comisiei Europene, potrivit ediţiei de vineri a cotidianului britanic The Guardian.

„Nu mă vor forţa să mă pun în genunchi în faţa britanicilor”, a declarat joi Juncker, potrivit cotidianului, într-o reuniune cu uşile închise a formaţiunii sale, Partidului Popular European (PPE, conservator), prima forţă în Parlamentul European (PE), în urma alegerilor din 25 mai. „Ar fi o eroare să cedăm în faţa britanicilor”, a adăugat candidatul PPE la preşedinţia Comisiei Europene.

La o zi de la alegerile europene, premierul britanic David Cameron şi-a exprimat opoziţia faţă de candidatura lui Jean-Claude Juncker.

În opinia britanicilor, Juncker, care a fost premier al Luxembourgului timp de aproximativ 19 ani, este „un om al trecutului” şi prea federalist. Cameron a pledat pentru „cineva care înţelege nevoia de schimbare, nevoia de reformare”.

Cancelarul german Angela Merkel, membră PPE ca şi Juncker, şi-a exprimat susţinerea faţă de candidatura lui, deşi a subliniat necesitatea de a lua în considerare punctul de vedere al Londrei.

Şefii de state şi de Guvern europeni urmează să propună un nume în cadrul viitorului summit din 26 şi 27 iunie, la Bruxelles. Parlamentul European urmează să se pronunţe asupra acestei propuneri în cadrul unei sesiuni plenare, la Strasbourg, în estul Franţei, la mijlocul lui iulie.

 

 

Citeste si...
Incredibil! Ronaldinho se va căsători cu două femei