Featured, International

Marea Britanie, grav afectata de Brexit. Economia se zguduie din temelii

Marea Britanie, grav afectata de Brexit Economia britanică a înregistrat în 2018 cel mai lent ritm de creştere din ultimii şase ani, deoarece incertitudinile privind Brexitul au dus la reducerea cheltuielilor şi a investiţiilor, transmit BBC şi Reuters, conform agerpres.ro.

Pe ansamblul anului trecut, economia Regatului Unit a crescut cu 1,4%, cel mai redus nivel din 2012. În 2017, avansul a fost de 1,8%.

PIB-ul Marii Britanii a crescut cu 0,2% în trimestrul patru din 2018, de la 0,6% în precedentele trei luni, a anunţat luni Oficiul Naţional de Statistică (ONS). Datele sunt în linie cu estimările analiştilor, dar mai slabe decât previziona săptămâna trecută Banca Angliei (BoE).

„Încetinirea economiei în ultimele trei luni din 2018 vine pe fondul declinului înregistrat în sectorul auto, în construcţii şi în industria oţelului”, a apreciat Rob Kent-Smith, statistician la ONS.

Exporturile au fost afectate de reducerea cererii pe plan global, de escaladarea tensiunilor comerciale şi de temerile legate de lipsa unui plan pentru momentul în care Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană (Brexit).

Săptămâna trecută, Banca Angliei a înrăutăţit estimarea privind avansul din acest an al economiei britanice cu 0,5 puncte procentuale, la 1,2%, ceea ce ar fi cea mai slabă creştere de la recesiunea din 2009.

Investiţiile au scăzut cu 3,7% în trimestrul patru din 2018, comparativ cu perioada similară din 2017, fiind cel mai semnificativ declin din 2010. Cheltuielile gospodăriilor au crescut cu 1,9%, pe fondul majorării consumului în perioada Crăciunului.

blank