Legea pensiilor
Social

Marcel Ciolacu: Legea pensiilor a fost adoptată. Nu există „nu pot” atunci când vine vorba de pensionari

Legea pensiilor a fost adoptată joi de Guvern, a anunţat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

„Legea pensiilor a fost adoptată! Legea pensiilor a fost adoptată! Nu există „nu vreau” sau „nu pot” atunci când vine vorba de pensionari. Acest Guvern le va face dreptate!”, a transmis Marcel Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

La începutul şedinţei de Guvern, şeful Executivului a anunţat că în noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB reprezentând cheltuieli cu pensiile.

El a subliniat, în debutul reuniunii, că în anul următor nu vor exista măriri de impozite, dar a solicitat şi un plan de măsuri pentru creşterea colectărilor la bugetul de stat.

Două majorări de pensii în anul 2024

Prima majorare urmează să aibă loc la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie, aşa cum prevede legea, iar a doua va avea loc la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor creşte prin recalculare, „reparând nedreptăţi majore”, a spus Ciolacu.

Premierul a punctat că vor fi eliminate toate „inechităţile” din sistemul public de pensii, atât cele dintre femei şi bărbaţi, precum şi cele dintre persoanele pensionate în baza unor legi diferite.

„Prin aprobarea acestei legi, vom elimina pragul de 9,4% din PIB, introdus de cei care doreau blocarea creşterii pensiilor până în anul 2070”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul a mai arătat că a parcurs avizul Ministerului de Finanţe şi a oferit asigurări că în anul 2024 „nu va fi nicio mărire de impozite” în România.

„Categoric, în anul 2024 nu va fi nicio mărire de impozite în România. 

Mai mult, ştim cu toţii că în Cererea de plată numărul 4 este nevoie de o reformă fiscală. Dar până la reforma fiscală, aştept de la ministrul Finanţelor un plan de măsuri administrativ asumat, atât în ceea ce priveşte colectarea la bugetul de stat, cât şi planul concret, prevăzut şi el, de altfel, în ceea ce priveşte digitalizarea ANAF şi a sistemului vamal. Vreau să ştiu termene clare de implementare a sistemului de e-facturare; Sigiliul Electronic, împreună cu Radarul mărfurilor; facturi electronice pentru toate achiziţiile din sistemul public; facturi electronice pentru toate produsele accizabile sau cu risc mare de evaziune. Aici le ştim cu toţii. Sunt produse de balastieră, flori, fructe şi legume. Şi un plan de măsuri administrativ şi legislativ”, a mai spus Ciolacu.

Cu cât vor crește pensiile românilor

Noua formă a legii stabilește ca veniturile vârstnicilor să crească din ianuarie anul viitor cu rata inflaţiei, adică 13,8%.

Creşteri mai consistente vor fi în urma recalculării din toamna anului viitor, dar numai pentru mai bine de jumătate dintre pensionari.

Proiectul Ministerului Muncii prevede o nouă formulă după care se vor calcula toate pensiile, inclusiv cele aflate deja în plată. Cuantumul venitului se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință. Calculul pensiei va avea în vedere atât venitul la care s-a plătit contribuția la sistemul de asigurări sociale, cât și vechimea realizată efectiv în muncă, pe teritoriul României.

Bucura Oprescu, ministrul muncii: „Din calculele noastre, peste 3 milioane de pensii vor crește în urma recalculării”.

blank