Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spune că va cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pe Ordonanța de Urgență privind organizarea alegerilor anticipate, adoptată în ședința de guvern din 4 februarie și publicată azi în Monitorul Oficial.

„PNL a legiferat astăzi turismul electoral. O ordonanță nelegiuită, cu aviz negativ de la Consiliul Legislativ, care va transforma România într-un rai al fraudelor electorale! O batjocură la adresa democrației”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

„Ce garanție vor avea românii că reprezentanții lor vor fi aleși corect?! Atât timp cât oricine va putea vota oriunde?! Este corect ca un bucureștean să decidă reprezentantul unui brașovean? Sau invers? Lucrurile sunt clare: Orban încalcă statul de drept și s-a folosit de funcția pe care vremelnic o deține pentru a servi doar interesele PNL! Nimic pentru interesele românilor!”, a mai scris Ciolacu.

Citeste si...
Alertă! Un bărbat a fost împușcat într-un cartier din Iaşi

Potrivit OUG, românii vor putea vota în orice secție de vot, pe liste suplimentare, în țară sau în străinătate, cu o singură excepție „în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială sau sectorul municipiului București unde își are domiciliul sau reședința”. În acest caz „poate vota numai la secția de votare la care este arondat conform domiciliului sau reședinței”.

Ordonanța de urgență prevede și utilizarea sistemului electronic de prevenire a votului multiplu (SIMPV) care are rolul de a verifica condiţiile legale pentru exercitarea dreptului de vot, de a semnala tentativele de vot multiplu şi de a aduna date statistice în timp real.